Recept dana: Torta s jagodama
Jagode su savršeno voće, za koje kažu da ima i afrodizijačka svojstva, a ako uspete da ih ne pojedete sve – u poslasticama su savršene.
Sastojci (za 12 osoba):
Za biskvit:
- 8 belanaca,
- 150 g šećera,
- 6 kašika ulja,
- 100 g brašna,
- puna kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 1 l mleka,
- 300 g šećera,
- 3 kesice vanil šećera,
- 200 g brašna,
- 250 g margarina,
- jagode
Priprema:
1. Prvo pripremiti fil tako što ćete u vruće mleko umešati brašno i šećer. Kad provri, skinuti s vatre i dodati vanil šećer.
2. Kad se fil ohladi, umešati margarin.
3. Jagode oprati, ocediti i iseći na listiće.
4. Rernu zagrejati na 170 stepeni, a plitki pleh obložiti papirom za pečenje.
5. Za pripremu biskvita mikserom umutiti belanca i dodati im dve kašike šećera, pa umutiti čvrst sneg.
6. U drugoj posudi dobro promešati šećer i ulje. Dobijenoj smesi dodati brašno prosejano s praškom za pecivo.
7. Kada nastane jednolična masa, u nju prvo umešati četvrtinu snega od belanaca, a potom pažljivo dodati i preostali sneg.
8. Dobijenu smesu izliti u pripremljeni pleh. Poravnati je i peći desetak minuta ili dok gornja strana ne počne da dobija boju. 9. Pečeni biskvit izvaditi, malo ga ohladiti i potom preseći na pola.
10. Kad se biskvit ohladio, premazati ga filom. Potom poređati jagode isečene na listiće, pa preklopiti drugom polovinom biskvita.