Recept dana: Minestrone supa
Minestrone supa, odnosno, „velika supa“ u prevodu s italijanskog, bila je popularna još u doba starih Rimljana, u 2. veku pre nove ere. I, ne bez razloga, „preživela“ je sve do danas...
Sastojci (za 6 osoba):
- 100 g šargarepe iseckane na kockice,
- 100 g krompira iseckanog na kockice,
- 100 g kukuruza šećerca,
- 50 g zelene boranije,
- 50 g paštrnaka iseckanog na kockice,
- 50 g tikvica iseckanih na kockice,
- jedan manji praziluk iseckan na kolutove,
- 50 g brokolija,
- 50 g karfiola,
- 50 g graška,
- 2-2,5 l pilećeg bujona (prethodno skuvanog),
- peršunov list,
- 3 čena sitno naseckanog belog luka,
- začinsko bilje: bosiljak, majčina dušica
- so
- paradajz pire
Priprema:
1. Prvo skuvati pileći bujon, potom ga procediti i odvojiti meso od kostiju, pa nasečeno na sitne komadiće vratiti nazad u bujon.
2. Pripremiti, odnosno, iseckati sve sastojke.
3. Na pola kašike maslinovog ulja blago propržiti, a više, uz malo vode, dinstati praziluk tek toliko da omekne, pa zatim dodati sve sastojke, osim peršunovog lista i belog luka.
4. Naliti bujonom, pa kuvati 10-15 minuta. Na kraju dodati peršunov list i beli luk i odmah ukloniti supu s vatre.
5. Kada je supa gotova, dodati testeninu i paradajz pire i zatim servirati uz prepržen hleb. Ako volite malo intenzivniji ukus, u supicu dodajte i parmezan.