Recept dana: Pita sa paradajzom
Omiljeno letnje povrće obično jedemo u salati, ali ono može biti i odličan dodatak pitama sa sirom. Probajte, oduševićete se.
Sastojci:
Za testo:
- 200 g brašna,
- prstohvat soli,
- 140 g putera
Za fil:
- 150 g rikote,
- 1 jaje,
- 3 kašike rendanog parmezana,
- soli i bibera po ukusu,
- malo soka od limuna,
- 4 paradajza,
- 8 čeri paradajza,
- 2 kašičice listića majčine dušice,
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema:
1. Sastojke za testo zamesiti sa tri kašike hladne vode, oblikovati loptu, umotati je u celofan i staviti na pola sata u frižider.
2. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
3. Pomešati sir i jaje, pa dodati parmezan.
4. Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati limunov sok.
5. Paradajz opprati i iseći na deblje kolutove.
6. Testo razvući na pobrašnjenoj radnoj površini.
7. Kalup za pitu premazan puterom obložiti testom, pa izvući ivice. 8. Premazati smesom od sira, nafilovati paradajzom i začiniti po ukusu.
9. Posuti majčinom dušicom, nakapati maslinovim uljem i peći 25 minuta.
10. Izvaditi pitu i ukrasiti je rukolom ili svežim listovima bosiljka.