Рецепт дана: Пита са парадајзом
Омиљено летње поврће обично једемо у салати, али оно може бити и одличан додатак питама са сиром. Пробајте, одушевићете се.
Састојци:
За тесто:
- 200 г брашна,
- прстохват соли,
- 140 г путера
За фил:
- 150 г рикоте,
- 1 јаје,
- 3 кашике ренданог пармезана,
- соли и бибера по укусу,
- мало сока од лимуна,
- 4 парадајза,
- 8 чери парадајза,
- 2 кашичице листића мајчине душице,
- 2 кашике маслиновог уља
Припрема:
1. Састојке за тесто замесити са три кашике хладне воде, обликовати лопту, умотати је у целофан и ставити на пола сата у фрижидер.
2. Рерну загрејати на 180 степени.
3. Помешати сир и јаје, па додати пармезан.
4. Посолити и побиберити по укусу, па додати лимунов сок.
5. Парадајз opprati и исећи на дебље колутове.
6. Тесто развући на побрашњеној радној површини.
7. Калуп за питу премазан путером обложити тестом, па извући ивице. 8. Премазати смесом од сира, нафиловати парадајзом и зачинити по укусу.
9. Посути мајчином душицом, накапати маслиновим уљем и пећи 25 минута.
10. Извадити питу и украсити је руколом или свежим листовима босиљка.