Danas se sladimo s povodom: Slavimo Svetski dan sladoleda!
Ovaj se najslađi međunarodni dan u svetu slavi već 33 godine, a sve je počelo u Americi i to direktno iz Bele kuće.Naime, kad je 1984. godine tadašnji američki predsednik Ronald Regan, ukazom broj 5219, treću nedelju jula proglasio za zvaničnu nedelju Nacionalnog praznika sladoleda, to je bila vest broj jedan, pa je se i ostatak sveta priklonio slavlju sladoledu u čast.
Priča o sladoledu počinje u Kini, gde su na kraljevskim dvorovima pravili mešavinu leda i mleka i dobijali poslasticu koja se smatra pretečom današnjeg sladoleda.
U njegovim su čarima uživali i stari Rimljani, dok su ga u Evropu doneli Arapi.
Industrijska proizvodnja počinje u Americi polovinom 19. veka, kada je izmišljena prva mašina za pravljenje sladoleda.
A ako ste poželeli da ovaj veliki praznik proslavite uz sladoled napravljen u sopstvenoj režiji, evo jednog zgodnog recepta koji će vam pomoći da napravite fantastičan ledenu voćnu poslasticu bez puno muka.
U pitanju je jedan od osnovnih recepata, svež, blag, lagan i, što je mnogima važno, bez puno kalorija.
Sastojci:
- 100 g šećera (možete šećer zamijeniti bilo kojim drugim zaslađivačem),
- 300 g zaleđenog voća (jagode, maline, kupine višnje)
- 200 g jogurta
Priprema:
1. Sastaviti sve sastojke u blender i izmiksati.
2. Sipati u plastičnu činiju ili u kalupe za sladoled.
3. Ostaviti u zamrzivaču nekih 30-60 minuta.
4. Poslužiti u činijicama, oblikujući kašikom kuglice.
5. Po želji se može posuti voćnim ili čokoladnim sirupom, ukrasiti komadićima bele čokolade ili komadićima svežeg voća.
Napomena:
Sa zaleđenim voćem je lakše i brže napraviti sladoled, iako se može koristiti i sveže voće.
Početkom prošlog veka, počeli su da se javljaju različiti oblici sladoleda - prvo kornet, zatim i sladoled na štapiću.
Najskuplji sladoled na svetu košta 25.000 dolara, a uz tu čokoladnu poslasticu dobijete zlatnu narukvicu sa dijamantima.
Što se najčudnije kombinacije ukusa za sladoled tiče, ona se pravi u Japanu i sadrži komadiće živog konjskog mesa.
Ipak, istraživanja sprovedena među uživaocima u ovom slatkišu pokazuju da je i pored mnogobrojnih ukusa i preliva koji su vremenom nastali i dalje je omiljen sladoled od vanile, dok se kao preliv najviše koriste jagoda i čokolada.