Prirodne vanile sve manje, za kilogram sladoleda 500 evra
BERLIN: Cena prirodnog sladoleda od vanile proteklih godina je porasla širom sveta i male su nade da će se smanjiti, rekao je vlasnik firme "Aust&Hahman" koja je jedan od najpoznatijih snabdevača tržišta vanilom, prenosi Hina.
Navodi se da su cene na nekim mestima povećane 16 puta i da su skočile od prosečno 30 evra po kilogramu na oko 500 evra. "Aust&Hahman", firma osnovana 1881. u Hamburgu, specijalizovala se za sve vrste vanile i godišnje prodaje oko 300 tona tog sastojka.
"Proizvodnja vanile u dubokoj je krizi", rekao je Hahman.
On je naglasio da je na primer burbon vanilu, koja potiče sa Madagaskara, ostrva Reunion ili Komorskih ostrva, gotovo nemoguće naći.
"Trenutno uopšte ne možemo da je ponudimo", kazao je on.
Umesto toga prodaje se tahićanska vanila, koja ima blagu aromu i potiče iz Papue Nove Gvineje.
Dok se proizvodnja prirodne vanile smanjila najviše zahvaljujući niskim cenama na Madagaskaru, potražnja među potrošačima za prirodnim sastojcima je porasla.
Navodi se da se aroma vanile dobija iz fermentisane mahune vanile, koja je posebna vrsta orhideje i pošto je potrebno tri do četiri godine da se uspostavi plantaža vanile za sada nema načina da se situacija na tržištu poboljša.