Данас се сладимо с поводом: Славимо Светски дан сладоледа!
Овај се најслађи међународни дан у свету слави већ 33 године, а све је почело у Америци и то директно из Беле куће.Наиме, кад је 1984. године тадашњи амерички председник Роналд Реган, указом број 5219, трећу недељу јула прогласио за званичну недељу Националног празника сладоледа, то је била вест број један, па је се и остатак света приклонио слављу сладоледу у част.
Прича о сладоледу почиње у Кини, где су на краљевским дворовима правили мешавину леда и млека и добијали посластицу која се сматра претечом данашњег сладоледа.
У његовим су чарима уживали и стари Римљани, док су га у Европу донели Арапи.
Индустријска производња почиње у Америци половином 19. века, када је измишљена прва машина за прављење сладоледа.
А ако сте пожелели да овај велики празник прославите уз сладолед направљен у сопственој режији, ево једног згодног рецепта који ће вам помоћи да направите фантастичан ледену воћну посластицу без пуно мука.
У питању је један од основних рецепата, свеж, благ, лаган и, што је многима важно, без пуно калорија.
Састојци:
- 100 г шећера (можете шећер замијенити било којим другим заслађивачем),
- 300 г залеђеног воћа (јагоде, малине, купине вишње)
- 200 г јогурта
Припрема:
1. Саставити све састојке у блендер и измиксати.
2. Сипати у пластичну чинију или у калупе за сладолед.
3. Оставити у замрзивачу неких 30-60 минута.
4. Послужити у чинијицама, обликујући кашиком куглице.
5. По жељи се може посути воћним или чоколадним сирупом, украсити комадићима беле чоколаде или комадићима свежег воћа.
Напомена:
Са залеђеним воћем је лакше и брже направити сладолед, иако се може користити и свеже воће.
Почетком прошлог века, почели су да се јављају различити облици сладоледа - прво корнет, затим и сладолед на штапићу.
Најскупљи сладолед на свету кошта 25.000 долара, а уз ту чоколадну посластицу добијете златну наруквицу са дијамантима.
Што се најчудније комбинације укуса за сладолед тиче, она се прави у Јапану и садржи комадиће живог коњског меса.
Ипак, истраживања спроведена међу уживаоцима у овом слаткишу показују да је и поред многобројних укуса и прелива који су временом настали и даље је омиљен сладолед од ваниле, док се као прелив највише користе јагода и чоколада.