Recept dana: Titov kolač
Savršen recept za 25. maj - Dan mladosti i rođendan druga Tita.
Sastojci (za biskvit):
– 4 žumanceta,
– 200 g šećera,
– 5 kašika hladne kafe,
– 100 g mlevenih oraha,
– 5 kašika brašna,
– 3 kašike ulja,
– 1 prašak za pecivo,
– šlag od 5 belanaca
Za prvi fil:
– 400 ml mleka,
– 5 kašika brašna,
– 2 žumanceta
Za drugi fil:
– 230 g putera,
– 10 kašika šećera,
– 100 g istopljene čokolade za kuvanje,
– 1 vanil šećer
Priprema (biskvita):
1. Odvojiti belanca od žumanaca.
2. U belance dodati 100 g šećera i izmiksati mikserom.
3. I u žumance dodati 100 g šećera i izmiksati.
4. Potom u umućena žumanca dodati pet kašika hladne kafe, 100 g oraha, pet kašika brašna, tri kašike ulja, prašak za pecivo i smesu od belanaca.
5. Staviti biskvit da se peče 20-25 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Priprema prvog fila:
U 400 ml mleka dodati pet kašika brašna i dva šumanceta i kuvati uz neprestano mešanje.
Priprema drugog fila:
U 230 g putera dodati deset kašika šećera, 100 g istopljene čokolade i vanil šećer.
Na kraju fil od putera dodati u hladan fil od mleka.
Kad se biskvit ohladi, staviti fil i ukrasiti kolač šlagom.