Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVA BILJKA JE MOĆAN SAVEZNIK U BORBI PROTIV GRIPA Danas je zaboraljena, a naši stari su je koristili kao lek

10.01.2025. 10:05 10:11
Piše:
Izvor:
Dnevnik, Republika
дуд
Foto: Youtube Printscreen

Nutricionisti otkrivaju vrednost ove namirnice, istovremeno otkrivajući šta je najvažnije izbegavati tokom zimskih meseci.

Zima je doba kada se brojni virusi šire, a nutricionista dr Ema Patel otkriva šta možete učiniti da ojačate imuni sistem i zaštitite se od bolesti poput prehlade i gripa. Prema njenim rečima, samo 75 grama rafinisanog šećera, što je količina koja se nalazi u dva slatka pića, može smanjiti efikasnost vaših belih krvnih zrnaca na nekoliko sati. Ove ćelije su ključne za borbu protiv infekcija, pa njihov slabiji rad omogućava virusima da se lakše šire.

Šećer ne samo da smanjuje efikasnost imunološkog sistema, već podstiče i upalu, što dodatno slabi našu odbranu.

- Ne radi se samo o izbegavanju slatkiša i kolača. Skriveni šećeri u prerađenoj hrani, kao što su sosovi, grickalice, pa čak i neki hlebovi, pod‌jednako su štetni - upozorava dr Patel.

Dud kao saveznik zdravlja tokom zime

Kako bismo se zaštitili, ona savetuje da se iz ishrane izbace pomenute namirnice, a da se umesto toga unose one koje podržavaju imunitet. Dr Patel posebno ističe dud kao izuzetno hranljiv plod bogat vitaminom C, antioksidansima i resveratrolom - jedinjenjem koje ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

Dud takođe pomaže zdravlju creva, što je osnova za jak imunitet.

Dok potpuno izbegavanje šećera može zvučati teško, nutricionista nudi jednostavne savete za postizanje cilja. Prvo, treba pažljivo čitati etikete i tražiti skrivene šećere, kao što su saharoza, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze ili dekstroza, koji se često nalaze u prerađenoj hrani. Takođe, treba birati celu hranu, poput svežeg voća, povrća, orašastih plodova i semenki, koja pruža prirodnu slatkoću bez štetnih efekata rafinisanog šećera.

Izvor:
Dnevnik, Republika
Piše:
Pošaljite komentar