light rain
4°C
10.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1055
usd
113.6616
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВА БИЉКА ЈЕ МОЋАН САВЕЗНИК У БОРБИ ПРОТИВ ГРИПА Данас је забораљена, а наши стари су је користили као лек

10.01.2025. 10:05 10:11
Пише:
Извор:
Дневник, Република
дуд
Фото: Youtube Printscreen

Нутриционисти откривају вредност ове намирнице, истовремено откривајући шта је најважније избегавати током зимских месеци.

Зима је доба када се бројни вируси шире, а нутрициониста др Ема Пател открива шта можете учинити да ојачате имуни систем и заштитите се од болести попут прехладе и грипа. Према њеним речима, само 75 грама рафинисаног шећера, што је количина која се налази у два слатка пића, може смањити ефикасност ваших белих крвних зрнаца на неколико сати. Ове ћелије су кључне за борбу против инфекција, па њихов слабији рад омогућава вирусима да се лакше шире.

Шећер не само да смањује ефикасност имунолошког система, већ подстиче и упалу, што додатно слаби нашу одбрану.

- Не ради се само о избегавању слаткиша и колача. Скривени шећери у прерађеној храни, као што су сосови, грицкалице, па чак и неки хлебови, под‌једнако су штетни - упозорава др Пател.

Дуд као савезник здравља током зиме

Како бисмо се заштитили, она саветује да се из исхране избаце поменуте намирнице, а да се уместо тога уносе оне које подржавају имунитет. Др Пател посебно истиче дуд као изузетно хранљив плод богат витамином Ц, антиоксидансима и ресвератролом - једињењем које има антиинфламаторна и антимикробна својства.

Дуд такође помаже здрављу црева, што је основа за јак имунитет.

Док потпуно избегавање шећера може звучати тешко, нутрициониста нуди једноставне савете за постизање циља. Прво, треба пажљиво читати етикете и тражити скривене шећере, као што су сахароза, кукурузни сируп са високим садржајем фруктозе или декстроза, који се често налазе у прерађеној храни. Такође, треба бирати целу храну, попут свежег воћа, поврћа, орашастих плодова и семенки, која пружа природну слаткоћу без штетних ефеката рафинисаног шећера.

Извор:
Дневник, Република
Пише:
Пошаљите коментар