HOLESTEROL U HRANI DIREKTNO POVEĆAVA ŠANSE ZA INFARKT Evo šta treba da znate!
Nova studija velikih razmera pruža snažne dokaze da je veći unos holesterola hranom povezan s povećanim rizikom od srčanog udara (infarkta miokarda).
Opaženi odnos doza-odgovor naglašava važnost modifikacija ishrane za ublažavanje kardiovaskularnog rizika.
Rezultati studije pokazali su da je unos holesterola hranom linearno povezan s većim rizikom od srčanog udara.
Iako ovi rezultati podupiru ograničavanje unosa holesterola, naročito iz izvora kao što su jaja i crveno meso, takođe je bitno uzeti u obzir sveukupne obrasce ishrane, uključujući konzumaciju voća, povrća i celog zrna žitarica, kako bi se optimiziralo zdravlje srca.
Pridržavanje prehrambenih obrazaca zdravih za srce, kao što su DASH i mediteranska ishrana, mogu dodatno da zaštite od srčanog udara. Ovi rezultati podupiru trenutne prehrambene smernice koje preporučuju ograničavanje konzumacije holesterola za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.
Inače, bolest koronarnih arterija ostaje vodeći uzrok smrtnosti, a ishrana je ključni promenjivi faktor koji utiče na kardiovaskularni rizik. DASH i mediteranska ishrana, koja je niska u holesterolu, povezani su sa smanjenim kardiovaskularnim događajima. Suprotno tome, dugo se raspravljalo o visokom unosu holesterola hranom kao faktoru koji doprinosi bolesti koronarnih arterija.
Srčani udar (infarkt miokarda) je oštećenje ili odumiranje jednog dela srčanog mišića do kojeg dolazi zbog smanjenja ili potpunog izostanka u snabdevanju krvlju i kiseonikom. Srčanom mišiću trebaju velike količine energije i kiseonika kako bi ispravno funkcionisao. Energija i kiseonik dopremaju se u mišić sistemom krvnih sudova koji se zovu koronarne arterije. One se odvajaju iz glavne žile, aorte, neposredno iznad aortnog zaliska, odmah po izlasku iz srca, i potom se u svom toku granaju po površini srca.
Sužavanje krvnih sudova
Ateroskleroza je dugotrajna, hronična bolest svih krvnih sudova (arterija) u organizmu, kod koje usled nakupljanja masnoća, vezivnog tkiva i kalcijuma dolazi do nastanka promene na unutarnjem zidu krvnog suda, koju nazivamo aterosklerotski plak. Takav plak može sam po sebi da dovede do suženja promera krvnog suda, što za posledicu ima smanjeni dotok krvi, a time i energije i kiseonika u područje iza plaka.
Iznenadni i često potpuni prekid protoka kroz koronarne arterije dovodi do srčanog udara (infarkta miokarda). Tom se prilikom već postojeći aterosklerotski plak „destabilizuje”, tj. njegov pokrov, kapa plaka, puca i na tom se mestu vrlo brzo stvara ugrušak, tromb, koji na taj način žilu, koja je prethodno bila u manjoj ili većoj meri sužena, potpuno blokira, odnosno začepi.
Zanimljivo je da se vrlo velik procenat srčanih udara događa na plakovima koji do tada nisu značajno suzili promer krvnog suda, pa u skladu sa time osoba nema smetnji, nego je prvi događaj koju upućuje na postojanje ozbiljne srčane bolesti upravo srčani udar.
Veličina, a time i ozbiljnost srčanog udara (infarkta miokarda), zavise od veličine arterije koja se zatvorila (tj. koliko je veliko područje srčanog mišića koje ta arterija hrani) i prisutnosti eventualne tzv. kolateralne cirkulacije.
Naime, kod jednog dela ljudi, dugotrajna prisutnost aterosklerotskog plaka koji na jednom mestu značajno sužava krvnu žilu dovodi do razvoja „prirodnih premosnica, bajpasa”, koje nazivamo kolateralama, a koje s druge strane preuzimaju jedan deo snabdevanja mišića krvlju u pogođenom području. Ponekad ove kolaterale mogu spasiti značajan deo srčanog mišića od srčanog udara (infarkta miokarda), čak do te mere da osoba preživi zatvaranje jedne velike koronarne arterije bez tegoba ili „prehoda” srčani udar.