Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jedite lubenice, ali i semenke; evo i zašto...

16.08.2018. 11:54 11:58
Piše:
Izvor: pixabay.com

Većina verovatno pljucka ili se na neki mali civilizovaniji način rešava semenki lubenica, jer kao „tako treba da se jede“. Ali, istraživanja su upravo one pravi izvor zdravlja.

1. Smanjuju nadutost: Semenke lubenice sadrže vlakna koja pozitivno utiču na rad probave i tako olakšavaju nadutost.

2. Sadrže kalijum: Ovaj mineral reguliše količinu vode u organizmu, te se jedenjem malih crnih semenki smanjuje otečenost zglobova i stopala.

3. Pružaju zaštitu od UV zračenja i pomlađuju kožu: Sadrže vitamin E koji utiče na zdravlje kože, sprečavajući pritom pojavu fleka i pegice. Takođe, semenke lubenice su pune antioksidanasa čime usporavaju proces starenja kože.

4. Jačaju imunitet: Zahvaljujući brojnim drugim mineralima koji se nalaze u semenkama, poput gvožđa, bićemo zdraviji ako ih jedemo. Sadrže i triptofan koji učestvuje u proizvodnji serotonina, koji se koristi u lečenju stresa i kliničke depresije.

5. Sadrže magnezijum i cink: Koji su bitni u funkcionisanju čitavog organizma.

Za one koji, pak, i dalje baš i nisu raspoloženi da grickaju semenke, već bi radije da se „pozabave“ mesom lubenice, evo rešenja. Od semenki je, naime, vrlo jednostavno napraviti čaj.

Sastojci:

- 4 kašike zdrobljenih semenki,

- 2 litre vode

Priprema:

1. Prokuvajte semenke nekih 15 minuta u kipućoj vodi i – to je to.  

Autor:
Pošaljite komentar
Recept dana: Lubenica u tri čina

Recept dana: Lubenica u tri čina

15.08.2017. 09:49 09:58