Једите лубенице, али и семенке; ево и зашто...
Већина вероватно пљуцка или се на неки мали цивилизованији начин решава семенки лубеница, јер као „тако треба да се једе“. Али, истраживања су управо оне прави извор здравља.
1. Смањују надутост: Семенке лубенице садрже влакна која позитивно утичу на рад пробаве и тако олакшавају надутост.
2. Садрже калијум: Овај минерал регулише количину воде у организму, те се једењем малих црних семенки смањује отеченост зглобова и стопала.
3. Пружају заштиту од УВ зрачења и помлађују кожу: Садрже витамин Е који утиче на здравље коже, спречавајући притом појаву флека и пегице. Такође, семенке лубенице су пуне антиоксиданаса чиме успоравају процес старења коже.
4. Јачају имунитет: Захваљујући бројним другим минералима који се налазе у семенкама, попут гвожђа, бићемо здравији ако их једемо. Садрже и триптофан који учествује у производњи серотонина, који се користи у лечењу стреса и клиничке депресије.
5. Садрже магнезијум и цинк: Који су битни у функционисању читавог организма.
За оне који, пак, и даље баш и нису расположени да грицкају семенке, већ би радије да се „позабаве“ месом лубенице, ево решења. Од семенки је, наиме, врло једноставно направити чај.
Састојци:
- 4 кашике здробљених семенки,
- 2 литре воде
Припрема:
1. Прокувајте семенке неких 15 минута у кипућој води и – то је то.