Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Lubenica u tri čina

15.08.2017. 09:49 09:58
Piše:
Izvor: pixabay.com

Jedno od idealnih rešenja za letne vrućine je lubenica, koju možemo da jedemo za doručak, ručak i večeru. Jer, lubenica je najbolji saveznik onima koji žele da skinu neki kilogram viška, koristi se i kao diuretik, snižava holesterol i visok krvni pritisak, ublažava tegobe u slučaju čira na želucu...

Lubenica i menta

Sastojci (za 5 osoba):

- 800 g lubenice,

- četvrtina limuna,

- 25 g žutog šećera,

- grančice mente,

- 25 ml konjaka

Priprema:

1. Lubenicu očistiti, iseckati na kockice i poređati u veću posudu. 2. Svaki red lubenice preliti limunovim sokom, posuti žutim šećerom i listićima sveže mente.

3. Na kraju preliti konjakom, pa usitnite u multipraktiku, dobro ohladiti i poslužiti.

Salata od lubenice s lešnicima

Sastojci:

- 50 g lešnika,

- 150 g malina,

- 1 kg očišćene lubenice,

- 150 g zelene salate

Za preliv:

- 150 g malina,

- 2-3 kašičice soka limete,

- kašičica žutog šećera,

- 50 ml ulja od lešnika

Priprema:

1. Lešnike ispeći u teflonskom tiganju, očistiti od opne i iseckati na krupnije komade.

2. Lubenicu iseći na kocke.

3. U posudi za posluživanje pomešati lubenicu, zelenu salatu i maline.

4. Sve preliti prethodno umešanim prelivom od malina.

5. Posuti pečenim lešnicima.

Lubenica s roštilja

Priprema:

1. Kriške lubenice s korom, debljine 2-3 centimetra, premažite maslinovim uljem s obe strane.

2. Peći ih na vrućem roštilju po 5 minuta sa svake strane.

3. Zatim ih staviti na tanjir, posolite i pobiberiti sveže mlevenim biberom.

Hladna čorba od lubenice, ljutih papričica i limuna

Priprema:

1. Uzeti pola kilograma hladne lubenice bez kore.

2. Polovinu dobro usitnite u mikseru.

3. Dodati limunov sok i posoliti po ukusu.

4. Zatim dodati komadiće sveže ljute papričice i preostalu lubenicu.

5. Na kratko miksati, kako bi ostali komadići voća.

6. Još jednom promešati sve kašikom, izliti u činijice i ukrasiti sitno iseckanom ljutom papričicom.

Autor:
Pošaljite komentar
Recept dana: Pita sa paradajzom

Recept dana: Pita sa paradajzom

11.08.2017. 18:56 19:00
Recept dana: Bruskete s mocarelom, paradajzom i avokadom

Recept dana: Bruskete s mocarelom, paradajzom i avokadom

08.08.2017. 18:18 18:21