NAMIRNICE koje PODMLAĐUJU i ČUVAJU VAŠU LEPOTU: Ne morate koristiti skupe kreme protiv bora, dovoljna je PRAVILNA ISHRANA
Proteini koji kožu čine čvrstom i elastičnom, osim u kremama, možete pronaći u zelenom povrću i crvenom voću, morskim plodovima i ćuretini...
Prvi znaci starenja javljaju se oko 25. godine, i to zato što proizvodnja novih ćelija kože, kao i proteina kolagena i elastina, koji joj daju elastičnost i čvrstinu, polako prirodno opadaju, objašnjavaju dermatolozi.
Prosečna osoba od tada, prema računicama stručnjaka, godišnje gubi 1,5 odsto kolagena i elastina. Ovi proteini obično su sastojci svih krema protiv bora, ali se mogu pronaći i u svakodnevnim namirnicama.
Pijace su pune sezonskog povrća, od voća su krenule jagode, a kako ne biste previše trošili na kreme, uvrstite u jelovnik ove proizvode.
Povrće tamnozelenih listova
Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamnozelenih listova. Ono je najčešće bogato antioksidansom luteinom, koji neutrališe slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi se zadržao mladalački izgled.
To su: spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli.
Crveno voće i povrće
U crvenom voću i povrću, bogatim vitaminom C, pronaći ćete dobar izvor likopena. On služi da bi pojačao antioksidativno delovanje i proizvodnju kolagena.
To su: paradajz, cvekla, crvena paprika, crvena jabuka, šargarepa, jagoda, citrusi.
Proizvodi od soje
Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala elastičnija i lepša.
Razlog tome je konzumiranje soje i tofua, kojima možete nadoknaditi 6 odsto kolagena za šest meseci. Soja zbog fitoestrogena i elementa genisteina podstiče proizvodnju kolagena.
Ćuretina
Ćuretina sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu, koji se uz kolagen koristi da bi usporio proces starenja kože. Nedostatak karnozina opušta kožu i stvara one bore koje žene najviše mrze - oko usana i očiju.
Namirnice bogate omega masnim kiselinama
Ova vrsta kiselina pomaže da koža bude glatka i elastična. Odgovorne su za održavanje zdravlja ćelijske membrane i služe kao zaštita od spoljašnjih štetnih uticaja.
Namirnice bogate omega masnim kiselinama su: riba - losos, tuna, skuša i sardine, morski plodovi, orašasti plodovi - bademi, semenke lana, kao i orasi.
Informer.rs/ Dnevnik