NE KORISTITE OVE NAMIRNICE POSLE ISTEKA NI ZA ŽIVU GLAVU Kad čujete, DVAPUT ćete ČITATI DEKLARACIJU
Nekih stvari treba da se rešite nakon određenog vremena. Skloni smo da pretpostavimo da će neki proizvodi trajati zauvek, ali istina je da skoro sve ima rok trajanja.
1. Malč za baštu
Baštenski malč je neophodan za održavanje vlage u zemljištu, kontrolu rasta korova i poboljšanje vizuelne privlačnosti pejzaža. Ali kako se pokvari, njegova efikasnost se smanjuje tokom sezone. Trebalo bi da obnovite svoju baštu novim malčom svake godine kako biste osigurali stalne koristi.
2. Maslinovo ulje
Maslinovo ulje, koje je cenjeno zbog svojih kulinarskih i zdravstvenih svojstava, ima rok trajanja. Njegov najbolji kvalitet može se sačuvati do dve godine ako se ne otvori nakon flaširanja, a otvorenu bocu treba iskoristiti u roku od šest do dvanaest meseci.
3. Sirće
Može se koristiti u različite svrhe, uključujući čišćenje i kuvanje, i ima izvanredan rok trajanja. Iako se sirće tehnički nikada ne pokvari i bezbedno je za upotrebu u svakom trenutku, savetuje se da ga koristite u roku od dve godine od otvaranja za optimalan kvalitet.
4. Kvasac
Kvasac ima ograničen rok trajanja koji varira u zavisnosti od oblika. Zatvoreni suvi kvasac može da se čuva do dve godine, ali nakon otvaranja njegov kvalitet opada, pa ga treba iskoristiti u roku od četiri meseca.
5. Kiseli krastavci
Neotvoreni kiseli krastavci zadržavaju svoj optimalni kvalitet oko dve godine. Najbolje je da ih upotrebite u roku od nekoliko meseci nakon otvaranja da biste uživali u njihovom ukusu.
6. Boje za hranu
Dok boje gela ili paste mogu da se osuše tokom vremena i izgube deo svoje snage, tečne boje za hranu mogu trajati zauvek. Iako je bezbedna, boja za hranu kojoj je istekao rok trajanja možda neće dati tako živu boju kao sveže primenjena boja za hranu.
7. Zemljište za baštu
Baštensko zemljište u vrećama može se koristiti do godinu dana pre nego što kvalitet počne da se pogoršava. Smanjenje vitalnih hranljivih materija i degradacija strukture zemljišta tokom vremena mogu uticati na sposobnost tla da podrži razvoj biljaka, piše khog.top.
(Espreso / N1 / Prenela I.O.)