KOLAČ KOJI BUDI PROLEĆE Kremasta poslastica sa čokoladom i malinama koji vraća osmeh
Sladak i lagan, nema ko vam neće tražiti recept.
Potrebno je:
Za čokoladne kore:
• 200 g brašna
• 200 g šećera
• 50 g kakao praha
• 1 kesica praška za pecivo
• pola kašičice sode bikarbone
• 2 jaja
• 125 ml mleka
• 125 ml ulja
• 1 kašičica vanilinog ekstrakta
• 250 ml ključale vode
Za sloj od malina:
• 500 g malina
• 100 g šećera
• 2 kesice želatina u prahu
• 50 ml vode
Za krem sloj:
• 500 ml slatke pavlake
• 250 g krem sira
• 100 g šećera u prahu
• 1 kašičica vanilinog ekstrakta
Za čokoladnu glazuru:
• 200 g čokolade za kuvanje
• 100 ml slatke pavlake
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Zasebno umutite jaja, mleko, ulje i vanilu. Sjedinite mokre sastojke sa suvim, pa dobro promešajte. Polako sipajte ključalu vodu i mešajte dok se ne sjedini. Podelite smesu na dva dela i pecite u dva pleha obložena pek papirom. Pecite oko 25-30 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pustite kore da se potpuno ohlade. Maline i šećer zakuvajte u šerpi na srednjoj vatri. Želatin pomešajte sa vodom pa ostavite da nabubri. Umešajte nabubreli želatin u tople maline i mešajte dok se ne otopi. Pustite da se ohladi i stegne. Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu i vanilom, sve dok ne dobijete čvrst šlag. Zasebno umutite krem sir. Polako sjedinite šlag sa krem sirom. Zagrejte slatku pavlaku pa prelijte preko polomljene čokolade. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa mešajte dok se ne otopi. Nanesite malina sloj na prvu koru. Nanesite krem sloj preko malina. Zatim pokrijte drugom korom i prelijte čokoladnom glazurom. Kolač ostavite u frižideru da se ohladi i stegne.