НЕ КОРИСТИТЕ ОВЕ НАМИРНИЦЕ ПОСЛЕ ИСТЕКА НИ ЗА ЖИВУ ГЛАВУ Кад чујете, ДВАПУТ ћете ЧИТАТИ ДЕКЛАРАЦИЈУ
Неких ствари треба да се решите након одређеног времена. Склони смо да претпоставимо да ће неки производи трајати заувек, али истина је да скоро све има рок трајања.
1. Малч за башту
Баштенски малч је неопходан за одржавање влаге у земљишту, контролу раста корова и побољшање визуелне привлачности пејзажа. Али како се поквари, његова ефикасност се смањује током сезоне. Требало би да обновите своју башту новим малчом сваке године како бисте осигурали сталне користи.
2. Маслиново уље
Маслиново уље, које је цењено због својих кулинарских и здравствених својстава, има рок трајања. Његов најбољи квалитет може се сачувати до две године ако се не отвори након флаширања, а отворену боцу треба искористити у року од шест до дванаест месеци.
3. Сирће
Може се користити у различите сврхе, укључујући чишћење и кување, и има изванредан рок трајања. Иако се сирће технички никада не поквари и безбедно је за употребу у сваком тренутку, саветује се да га користите у року од две године од отварања за оптималан квалитет.
4. Квасац
Квасац има ограничен рок трајања који варира у зависности од облика. Затворени суви квасац може да се чува до две године, али након отварања његов квалитет опада, па га треба искористити у року од четири месеца.
5. Кисели краставци
Неотворени кисели краставци задржавају свој оптимални квалитет око две године. Најбоље је да их употребите у року од неколико месеци након отварања да бисте уживали у њиховом укусу.
6. Боје за храну
Док боје гела или пасте могу да се осуше током времена и изгубе део своје снаге, течне боје за храну могу трајати заувек. Иако је безбедна, боја за храну којој је истекао рок трајања можда неће дати тако живу боју као свеже примењена боја за храну.
7. Земљиште за башту
Баштенско земљиште у врећама може се користити до годину дана пре него што квалитет почне да се погоршава. Смањење виталних хранљивих материја и деградација структуре земљишта током времена могу утицати на способност тла да подржи развој биљака, пише кхог.топ.
(Еспресо / Н1 / Пренела И.О.)