ZAKUVAO ŠEF SALE Kiseli kupus sa suvim mesom
Zimski meseci traže jaku hranu. Bar je tako bilo u vreme naših dedova i baba. Valja se ponekad podsetiti na to doba.
Sećate li se onog kupusa koji smo jesenas kiselili? E, sad je pravo vreme da se kuva sa suvim mesom.
Možda bi bilo još bolje da je hladno i da je zavejao sneg, kako bi bila prava zimska atmosfera, ali može i ovako da prođe. Svakako je ukusan i zapravo zdrav obrok.
Ovo jako i jednostavno za pripremu zimsko jelo daće vam mnogo kalorija za predstojeće poduhvate. S ovim obrokom se lakše prezimi.
sastojci:
2-3 kg kiselog kupusa ribanca ili jedna poveća glavica koja se sitno naseče
1–1,5 kg suvine (slanina, dimljena kolenica i butkica, suva rebra)
1 kašika svinjske masti
1 kg crvenog krompira
Priprema:
Suvinu prokuvati 45 minuta, kako bi se iz mesa izvukle gorčina i čađ koju dobije dimljenjem. Kupus, ukoliko je previše kiseo i slan, možete blago proprati hladnom vodom.
Kada se suvina prokuva, na dno veće šerpe stavite polovinu pripremljenog kupusa. Potom složite preko njega meso i na kraju stavite preostali kupus. Dolijte vodu toliko da pokrije kupus i uspite jednu kašiku svinjske masti. Kuvajte na najjačoj vatri dok ne prokuva, a potom smanjite na srednju jačinu i ostavite da se krčka od dva i po do tri sata.
U međuvremenu, krompir dobro operite i stavite da se kuva u kori. Kad bude gotov, prohladite ga i ogulite. Držite ga u zatvorenoj šerpi da se ne osuši dok vam se kupus kuva.
Kada sve bude gotovo, preostaje vam samo da servirate i uživate. Ova količina je dovoljna za šest odraslih osoba, ili da jedna četvoročlana porodica ima ručak dva dana.
Tekst i foto: Saša Popović