ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ Кисели купус са сувим месом
Зимски месеци траже јаку храну. Бар је тако било у време наших дедова и баба. Ваља се понекад подсетити на то доба.
Сећате ли се оног купуса који смо јесенас киселили? Е, сад је право време да се кува са сувим месом.
Можда би било још боље да је хладно и да је завејао снег, како би била права зимска атмосфера, али може и овако да прође. Свакако је укусан и заправо здрав оброк.
Ово јако и једноставно за припрему зимско јело даће вам много калорија за предстојеће подухвате. С овим оброком се лакше презими.
састојци:
2-3 кг киселог купуса рибанца или једна повећа главица која се ситно насече
1–1,5 кг сувине (сланина, димљена коленица и буткица, сува ребра)
1 кашика свињске масти
1 кг црвеног кромпира
Припрема:
Сувину прокувати 45 минута, како би се из меса извукле горчина и чађ коју добије димљењем. Купус, уколико је превише кисео и слан, можете благо пропрати хладном водом.
Када се сувина прокува, на дно веће шерпе ставите половину припремљеног купуса. Потом сложите преко њега месо и на крају ставите преостали купус. Долијте воду толико да покрије купус и успите једну кашику свињске масти. Кувајте на најјачој ватри док не прокува, а потом смањите на средњу јачину и оставите да се крчка од два и по до три сата.
У међувремену, кромпир добро оперите и ставите да се кува у кори. Кад буде готов, прохладите га и огулите. Држите га у затвореној шерпи да се не осуши док вам се купус кува.
Када све буде готово, преостаје вам само да сервирате и уживате. Ова количина је довољна за шест одраслих особа, или да једна четворочлана породица има ручак два дана.
Текст и фото: Саша Поповић