VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vino kraljeva
Slamnatožuta boja i zeleni odsjaji, uz raskošni miris, koji poput vatrometa iskaču iz čaša, dok u njih domaćin Obren Mučibabić uliva balkanskog šampiona belih vina sovinjon blan 2021. prošlomesečnog ocenjivanja u Beogradu, uvertira su za veliko uživanje u velikom vinu.
Prvi vizuelni utisak i arome, dovoljni su za prepoznavanje zdravstvenog stanja vina, njegove mladosti, u ovom slučaju i sortnosti, ali to je to samo skromna najava onoga što nas očekuje s prvim gutljajima. Ne kaže se tek tako da vino progovara na jeziku. Tek u ustima ono sa svojim ukusom nastupa u punom sjaju. Na eno-sceni su kada istovremeno njegove arome, tekstura, stasitost (telo), slatkoća ili suvoća, kiselost, tanini, ravnoteža, dužina zadržavanja na nepcu, pojave koje praktično na naša čula deluju ođednom.
Da bi sve te informacije, koje šalje vino, dobile smisao morate uspostaviti neki red među primljenim utiscima: dati im zajedničku ocenu. Čestitajući mu na velikom priznanju, moj domaćin, vlasnik iriške vinarije Krstašica je očekuje. Usledilo je dugo ćutanje, koje je u sličnim prilikama, kad ostanete bez reči, govori više od reči.
Prekinuo sam ga dodajući da svaka kap ovoga vina vredi svih 96 bodova koliko mu je dodelio međunarodni žiri Balcan opena, na čelu sa poznatim master vina Karolinom Gilbs iz Velike Britanije. Podsećam čitaoce da ocena od 95 od najviše mogućih 100 bodova dobijaju samo vina vanserijskog kvaliteta, jedna od najboljih vina koja postoje.
Sovinjon beli (Sovignon blanc) je prastara sorta, jedna od najstarijih na svetu. Poreklom iz jugozapadne Francuske. Proširila se po celom svetu i svuda se odlikuje sa visokom aromatičnošću i prepoznatljivošću organoleptičkog vinskog profila. Lako je pamtljivo, nikad vas ne dovodi u dvojbu u pogledu sortne pripadnosti. Po jednoj definiciji to je „globalna sorta lokalnog izričaja”. Spada među tri najbolje bele sorte na svetu. Sa rizlingom rajnskim bori se za drugo mesto. Prvo je, kažu, rezervisano za šardone.
Popularnosti ove sorte veliki doprinos dao je i predsednik Šarl de Gol. Dobri poznavaoci njegove epohe kažu da je on svoju zaljubljenost u sve što je francusko dokazao time što je, postavši predsednik Republike, iz državih garaža „izbacio” nemačke mercedese i uvezao francuske citroene. Manje je poznato da je sovinjeon beli promovisao u protokolarno vino Francuske, koje se od tada servira i pije na svim državnim banketima.
Sovinjon beli, zasađen tada, postao je ponos Zadužbine kralja Petra Prvog Karađorđevića još od prvih berbi.
Sovinjon voli toplije, brežuljkaste položaje i mršavije zemljište. Uvek s tipičnom i lako raspoznatljivom aromom. Ali uvek govori svojim osobnim jezikom: u kome ima nešto od bukea, paprike, bazge, ribizle, ogrozda, grejpfruta, ananasa, klinčića, tragova dima...
Ako se složimo sa tvrdnjom da prerada vina počinje u vinogradu onda je zasluga Obrena Mučibabića i njegovog tima vinogradara u izboru klonova, potesu u koji su oni posađeni i tehnologiji proizvodnje grožđa. Za sovinjon se kaže da je među belim poput pino noara kod crnih sorti, težak, ćudljiv i nepredvidljiv u vinogradu i podrumu.
Iriški šampion je, po svemu sudeći, dobio idealno mesto pod suncem: fruškogorske padine s visinskom razlikom od 30 metara, kojima stalno struji vazduh i donosi sveži ugljen-dioksid neophodan za fotosintezu, hladne noći, koje sprečavaju sagorevanje aromatskih materija u grozdovima. A što se tiče klonova, posađena su samo dva, ali znalački izabrana. Prvi je R3.
Istorijski klon selekcionisan 1969. godine u vinogorju Grave del Friuli, koji se izvanredno prilagođava i najtežim pedoklimatskim uslovima. I daje uvek aromatična vina, intenzivnog i nežnog mirisa, suvog ukusa i elegantna. Podesan je i za dugotrajno odležavanje. Klon 108 zadužen je za telo i strukturu. U vinu učestvuje sa jednom trećinom.
Zadatak enologa Tanje Đuričić bio je da od kvalitetne sirovine dobije što je moguće bolje vino. Da joj od potencijala s kojim raspolaže ništa ne pobegne. Grožđe je brano u tri navrata, jedne godine u istom vinogradu imala je tri berbe. Dobila je sunčevu kapljicu jačine 14 maligana koje su lepim kiselinama i precizno postignutim Ph uspela da neutrališe, učini neosetnim. Igrom branja zelenijeg, pa nešto zrelijeg i prezrelog grožđa, dobila je prelepu voćnost i arome kojima se nepce raduje. Vino puno života, koje se veseli, šepuri i lepo klizi.
I general Šarl de Gol bi mu se radovao!