VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Šampion Balkana
Trebalo je da dođu stranci da nam kažu da su vina koja pijemo preskupa i da ona koja najskuplje plaćamo nisu najbolja.
To je jedan od zaključaka velikog sajma Wine vision by open Balkan prošlog meseca u Beogradu. Rezultati međunarodnog žirija, kojim je predsedavala Caroline Gilby, bili su poražavajući za grupu od desetak vinarija koja vladaju našom vinskom scenom. Čija vina dominiraju na svim stelažama naših najvećih marketa, gradskih restorana, medija... ne samo položajem "u visini očiju", već i po cenama nedostupnim većini kupaca.
Njihova vina ostala su u seni ocenjivanja članova žirija iz belog sveta, kojim je dirigovala poznata master vina iz Velike Britanije. Porazile su ih sunčeve kapljice naših malih, anonimnih fruškogorskih i drugih vinogorja Srbije, višestruko jeftinije, svojom otmenošću, prirodnošću i individualnošću.
Preda mnom je sovinjon blan 2021 vinarija Krstašica u Irigu. Osvajač platinaste medalje u kategoriji belih vina sa 96 poena od mogućih stotinu. Vlasnik šampiona Balkana je vinarija porodice Mučibabić, Milena i Obren sa sinovima Ognjenom i Gvozdenom.
Poznajemo se već dugo. Izbeglice iz Sarajeva. Sa suprugom Milenom Obren, 1992. u Novom Sadu osniva firmu za proizvodnju i promet praškastih poboljšivača za proizvodnju hleba i peciva PIP. Poboljšivačima vlastite tehnologije firma postaje glavni snabdevač pekara u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, BiH, a kupovali su ga i Danci, Holanđani, Nemci. Sad tu proizvodnju vodi sin Ognjen.
Gvozden je preuzeo pogon tortilje. Gotovo pečeno testo, trajnosti devet meseci, tajna receptura porodice Mučibabić. Kupci su sve bivše jugoslovenske republike, zatim Grčka, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Francuska, Švajcarska, Holandija. Ukusnija je od klasične tortilje, bez konzervansa. Pogon u hali od 3.000 kvadrata u Feketiću, sa blizu 200 zaposlenih. Za ideju da pogon bude u Irigu nije bilo razumevanja u lokalnoj administraciji. Kao što je bilo nesporazuma i oko gradnje podruma.
Na brdu Krstašica, bivše vikend naselje u Irigu, gradi kuću, a 2009. sadi 8,5 hektara šardonea, sovinjona i merloa. Najviše je sovinjona, bezmalo pola vinograda. Opredelio se za dva klona ove prastare sorte: italijanski R3 i francuski R 108, oba proizvedena u rasadniku VCR u Raušedu (Italija).
I kad ide utabanim stazama Obren mora da varira, da da nešto svoje ne zanemarajući ono što propisuje praksa i tehnologija. Priznaje mi da se 14 godina ganja sa čokotima u vinogradu, proverava kad je najbolje brati grožđe, obavljati defolijaciju, kojom brzinom prerađivati, kako se boriti sa bolestima loze. Svakodnevno sarađuje sa Bogdankom Stanić, rukovodiocem vinograda i voćnjaka, s bogatim iskustvom stečenim dok je radila u iriškoj zadruzi.
Grožđe je prodavao velikim i poznatim vinarijama u Sremu i Župi. Pre jedanaest godina registrovao je destileriju za proizvodnju rakija, a 2018. i malu vinariju u kojoj od dela svog vlastitog grožđa proizvodi oko 30.000 litara vina godišnje.
Od pre nekoliko godina glavnu brigu o njegovim vinima poverava našem najtrofejnijem, može se reći i najboljem enologu, Tanji Đuričić. Stručnjak velikog iskustva, stican po završetku tehnološkog fakulteta, u petrovaradinskom Fruškogorcu od naših vrhunskih vinskih stručnjaka. Nakon njegove privatizacije je u karlovačkom Vinumu, u veoma modernoj vinariji Milana Ubavića.
Već rasni enolog Tanja prvi put ima odrešene ruke da sledi svoja pravila igre, da insistira na kakvoći vina i njegovoj personalnosti. Njen sovinjon blan iz berbe 2009. dobija srebrnu medalju na velikom međunarodnom ocenjivanju 2010. u Parizu. Samo za jedan bod izmaklo mu je zlato.
Taj datum ostaje zabeležen kao početak povratka sremskih i srpskih vina u svetsku elitu. Ubrzo će njen šardonea omnibus lektor iz 2015. kreiran u vinariji Erdevik, na Dekanteru u Londonu 2020. najvećoj vinskoj smotri na svetu, dobiti platinastu medalju. To nikad ranije nije dobilo nijedno naše vino. U seni platinastog šardonea, na londonskom ocenjivanju ostao je kaberne sovinjon momentum sa 93 boda, karlovačke vinarije Veritas iz berbe 2017, koji je takođe skovala Tanja Đuričić. Slede priznanja, vinari je traže za konsultanta, kupci hoće njena vina.
U Erdeviku su mi potvrdili da oni pravi, u nas još dosta retki znalci, već staju u red za njena vina koja još nisu ubrana i vinificirana. Kao što se to radi u najvinarskijim zemljama sveta.
Eto, zato nisam bio ni malo iznenađen prošlomesečnom vešću da je sovinjon blan, vinarije Krstašica u Irigu, na balkanskom ocenjivanju, najvećem do sad, okićen platinom kao najbolje belo vino. Mirakul je kad su udruže Tanja i Obren.
Boca ohlađenog nagrađenog sovinjona je pred nama. Treba je otvoriti.