USPEVA I POČETNICIMA Napravite savršen slavski kolač sa puterom za Svetog Jovana
Za Svetog Jovana poslužite slavsku pogaču koja je neverovatno mekana, a ukus fenomenalan.
Približava se Sveti Jovan i svi koji slave su počeli polako da osmišljavaju jelovnik. Napravite puter pogaču koja je toliko mekana i ukusna da će je gosti odmah pojesti, a nije previše zahtevna za pripremu. Ono što je čini toliko mekanom su jogurt i puter.
Sastojci:
250 ml mleka
20 g kvasca
1 kašičica šećera
3 jajeta
4 kašike ulja
3 kasike grčkog jogurta
1 kašika sirćeta
700 g brašna
1 kašičica soli
150 g putera
susam
Priprema:
U posudu sipajte mlako mleko, izdrobite kvasac i dodajte šećer. Promešajte, pa ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. Zatim dodajte jedno celo jaje i dva belanceta, sipajte jogurt, ulje, sirće i istopljeni puter. Sve dobro sjedinite, pa dodajte prosejano brašno i so. Umesite mekano testo i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe.
Oblikujte loptu od testa i stavite u tepsiju obloženu pek papirom. Ako želite možete da odvojite manji deo testa, koji ćete podeliti na tri jednaka dela. Oblikujte zmijice i napravite pletenicu. Dobijenu pletenicu spojite u krug, pa stavite na vrh pogače.
Pogaču pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta. Izvadite, pa premažite puterom i ostavite da se ohladi, pa služite za Svetog Jovana.