Napravite savršenu slavsku tortu! NAJSTARIJI RECEPT za čokoladno-lešnikovu poslasticu koja se pravi za Svetog Jovana
Savršena slavska poslastica koja se pravi lako, a ujedno je i najstariji recept za tortu
Sastojci:
Za jednu koru je potrebno (spremaju se tri)
3 jaja
4 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašika hladne vode
1 kašika ulja
4 kašika pečenih i blanširanih lešnika
pola kesice praška za pecivo
Fil:
6 jaja
5 kašika šećera
200gr čokolade za kuvanje
250gr putera ili margarina
100gr šećera u prahu
Preliv za kore:
200ml vode
9 kašika šećera
Priprema: Umutiti jaja sa šećerom, pa dodati malo hladne vode i ulja, umutiti. Dodati brašno i prašak za pecivo pa umutiti. Dodati na kraju lešnike i peći u rerni.
Fil pravite tako što umutite jaja i šećer na pari, pa dodate čokoaldu dok se sve ne rastopi i ukuva. Sklonite sa ringle pa u to umutite puter sa šećerom u glatku smesu.
Svaku koru zalijete sa vodom i šećerom i potom filujete.