(VIDEO) OVA SLAVSKA POGAČA JE PRSTE DA POLIŽEŠ Jedan sastojak je pravi mekom k'o duša
Brzo i lako se pripremi, samo pratite uputstva na videu i u tekstu.
Ova puter pogača je više nego dobra za bilo kakvu vrstu slavlja, a možete je pripremati i za krsnu slavu. Ne samo da je dekorativna, već i izuzetno izdašna i ukusna.
Evo šta će vam biti potrebno za pripremu, od sastojaka i kako teče postupak pripreme pogače.
Sastojci za testo:
-
900 grama brašna
-
100 grama brašna za posipanje
-
1 kašičica šećera
-
1 jaje
-
1,5 kašičica soli
-
50 mililitara ulja
-
450 mililitara vode
-
1 žumance za premazivanje
U posudu sipajte 900 grama brašna. Sa strane odvojte u jednu posudu 450 ml vode, u koju dodajete 1 kašičicu šećera, 30 grama kvasca i 2 kašike brašna i dobro promešate, da se kvasac aktivira.
Kada kvasac nadođe sipajte smesu u činiju sa brašnom u koju dodajete jedno jaje i 50 ml ulja i jednu kašičicu soli. Zamesite testo, treba da bude srednje čvrstine.
Zatim ga izvadite iz posude na površinu gde ste posuli brašno i dobro ga izradite da bude glatko. Zatim testo podelite na 4 jednaka dela i jedan koji treba da bude za pola manji od ostala 4 dela. Ostavite testo da odmori, pokrijte ga.
Zatim ga izvadite na površinu gde ste sipali brašno i razvucite testo jednu po jednu jufku da obrazuju krug.
Razvučenu koru premažite otopljenim puterom, zatim pokrijte sledećom korom u napravite rolat.
Isto uradite i sa sledeće dve kore.
Zatim svaki od rolata isecite na kriške debljine 2 cm i ređajte ih u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili pek papirom i premazali uljem. Ređajte jedan komad na drugi tako da obrazuju niz kao kada domine padnu jedna na drugu.
U središnji deo stavite najmanji deo testa koji ste odvojili i premažite pogaču obilno umućenim žumancetom.
Pospite i seme po želji, čija ili susam. Pokrijte krpom i ostavite da pogača nadođe.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i čim ubacite pogaču smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 30 minuta.