Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) OVA SLAVSKA POGAČA JE PRSTE DA POLIŽEŠ Jedan sastojak je pravi mekom k'o duša

04.11.2024. 17:22 17:28
Piše:
погача
Foto: Printscreen

Brzo i lako se pripremi, samo pratite uputstva na videu i u tekstu.

Ova puter pogača je više nego dobra za bilo kakvu vrstu slavlja, a možete je pripremati i za krsnu slavu. Ne samo da je dekorativna, već i izuzetno izdašna i ukusna. 

Evo šta će vam biti potrebno za pripremu, od sastojaka i kako teče postupak pripreme pogače.

Sastojci za testo:

  • 900 grama brašna

  • 100 grama brašna za posipanje

  • 1 kašičica šećera

  • 1 jaje

  • 1,5 kašičica soli

  • 50 mililitara ulja

  • 450 mililitara vode

  • 1 žumance za premazivanje

U posudu sipajte 900 grama brašna. Sa strane odvojte u jednu posudu 450 ml vode, u koju dodajete 1 kašičicu šećera, 30 grama kvasca i 2 kašike brašna i dobro promešate, da se kvasac aktivira. 

Kada kvasac nadođe sipajte smesu u činiju sa brašnom u koju dodajete jedno jaje i 50 ml ulja i jednu kašičicu soli. Zamesite testo, treba da bude srednje čvrstine.

Zatim ga izvadite iz posude na površinu gde ste posuli brašno i dobro ga izradite da bude glatko. Zatim testo podelite na 4 jednaka dela i jedan koji treba da bude za pola manji od ostala 4 dela. Ostavite testo da odmori, pokrijte ga. 

Zatim ga izvadite na površinu gde ste sipali brašno i razvucite testo jednu po jednu jufku da obrazuju krug. 

Razvučenu koru premažite otopljenim puterom, zatim pokrijte sledećom korom u napravite rolat.

Isto uradite i sa sledeće dve kore.

Zatim svaki od rolata isecite na kriške debljine 2 cm i ređajte ih u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili pek papirom i premazali uljem. Ređajte jedan komad na drugi tako da obrazuju niz kao kada domine padnu jedna na drugu. 

U središnji deo stavite najmanji deo testa koji ste odvojili i premažite pogaču obilno umućenim žumancetom.

Pospite i seme po želji, čija ili susam. Pokrijte krpom i ostavite da pogača nadođe. 

Zagrejte rernu na 200 stepeni i čim ubacite pogaču smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite 30 minuta. 

Izvor:
Srbija danas
Piše:
Pošaljite komentar
KOLIKO KOŠTA SLAVA Pripremite se na velike izdatke SAMO ZA SLATKO IZDVOJIĆETE POZAMAŠNU SUMU A tek cena žita!
слава

KOLIKO KOŠTA SLAVA Pripremite se na velike izdatke SAMO ZA SLATKO IZDVOJIĆETE POZAMAŠNU SUMU A tek cena žita!

28.10.2024. 17:00 11:35
SEZONA SLAVA POČINJE: Evo koje stvari nikako ne bi trebalo poklanjati dragim ljudima
слава

SEZONA SLAVA POČINJE: Evo koje stvari nikako ne bi trebalo poklanjati dragim ljudima

21.10.2024. 13:16 13:46