Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TATA KUVA: Kiflice sa sirom i šunkom

08.10.2023. 13:00 13:24
Piše:
Foto: Privatna arhiva

U malo mleka rastopite kvasac sa malo brašna i prstohvatom šećera.

Dok čekate da kvasac nadođe, u posudu za mešenje sipajte 3 dl ulja, 500 ml mleka i tri kašičice soli. Dobro promešajte i u tu smesu dodajte već podignut kvasac. Polako sipajte brašno uz konstantno mešanje, najpre drvenom varjačom, a potom, kada testo već bude dovoljno gusto, rukama. Umešeno testo ostavite da odstoji pokriveno krpom na tamnom mestu. U međuvremenu iseckajte sir i pečenicu na kockice. Kada je testo naraslo, smesu podelite u četiri jufke i svaku rastanjite i formirajte oblik kruga. Podeliti krug unakrsno na osam delova i svaki trougao napuniti sirom i pečenicom. Uviti kiflice tako što se levi i desni kraj preklope preko punjenja i urolaju se. Na pleh prekriven pek-papirom staviti kiflice i premazati žumancetom. Ova količina se peče u dve ture. Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći oko 25 minuta. 

SAVET PLUS 
Obavezno uključite svoje mališane u spremanje kiflica. Oni će uživati u mešenju testa. Uvek im odvojte komad testa da prave oblike po sopstvenoj želji
Sastojci: 

1 kg brašna

3 dl ulja

500 ml mleka

3 kašičice soli

prstohvat šećera

1 svež kvasac

punjenje:

300 g trapista

300 g pečenice

premaz:

1 žumance

Tekst i foto: Miroslav Stajić

Piše:
Pošaljite komentar