TATA KUVA: Kiflice sa sirom i šunkom
U malo mleka rastopite kvasac sa malo brašna i prstohvatom šećera.
Dok čekate da kvasac nadođe, u posudu za mešenje sipajte 3 dl ulja, 500 ml mleka i tri kašičice soli. Dobro promešajte i u tu smesu dodajte već podignut kvasac. Polako sipajte brašno uz konstantno mešanje, najpre drvenom varjačom, a potom, kada testo već bude dovoljno gusto, rukama. Umešeno testo ostavite da odstoji pokriveno krpom na tamnom mestu. U međuvremenu iseckajte sir i pečenicu na kockice. Kada je testo naraslo, smesu podelite u četiri jufke i svaku rastanjite i formirajte oblik kruga. Podeliti krug unakrsno na osam delova i svaki trougao napuniti sirom i pečenicom. Uviti kiflice tako što se levi i desni kraj preklope preko punjenja i urolaju se. Na pleh prekriven pek-papirom staviti kiflice i premazati žumancetom. Ova količina se peče u dve ture. Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći oko 25 minuta.
1 kg brašna
3 dl ulja
500 ml mleka
3 kašičice soli
prstohvat šećera
1 svež kvasac
punjenje:
300 g trapista
300 g pečenice
premaz:
1 žumance
Tekst i foto: Miroslav Stajić