ТАТА КУВА: Кифлице са сиром и шунком
У мало млека растопите квасац са мало брашна и прстохватом шећера.
Док чекате да квасац надође, у посуду за мешење сипајте 3 дл уља, 500 мл млека и три кашичице соли. Добро промешајте и у ту смесу додајте већ подигнут квасац. Полако сипајте брашно уз константно мешање, најпре дрвеном варјачом, а потом, када тесто већ буде довољно густо, рукама. Умешено тесто оставите да одстоји покривено крпом на тамном месту. У међувремену исецкајте сир и печеницу на коцкице. Када је тесто нарасло, смесу поделите у четири јуфке и сваку растањите и формирајте облик круга. Поделити круг унакрсно на осам делова и сваки троугао напунити сиром и печеницом. Увити кифлице тако што се леви и десни крај преклопе преко пуњења и уролају се. На плех прекривен пек-папиром ставити кифлице и премазати жуманцетом. Ова количина се пече у две туре. Рерну загрејати на 180 степени и пећи око 25 минута.
1 кг брашна
3 дл уља
500 мл млека
3 кашичице соли
прстохват шећера
1 свеж квасац
пуњење:
300 г траписта
300 г печенице
премаз:
1 жуманце
Текст и фото: Мирослав Стајић