SPREMAJU GA MUŠKARCI Srpski specijalitet zauzeo 3. mesto na listi najboljih jela na svetu od sira
Ugledni gastronomski portal Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih jela sa sirom, a na visokom 3. mestu našao se srpski specijalitet – svrljiški belmuž – sa ocenom 4.6 od 5. Šampionska pozicija pripala je popularnom grčkom predjelu saganaki.
Prema glasovima korisnika platforme Taste Atlas, najbolje jelo sa sirom je grčki saganaki, na vicešampionskoj poziciji je argentinska provoleta, a na trećem mestu svrljiški belmuž.
"Belmuž je tradicionalno pastirsko jelo poreklom iz istočne Srbije. Jednostavno je i čine ga samo tri sastojka – sir, brašno i malo soli. Sir treba da bude svež, punomasni kravlji ili ovčiji, a brašno kukuruzno ili pšenično", navodi se na sajtu Taste Atlas.
Svrljiški belmuž
"Kada se iseče na komade, sir se stavlja u veliki lonac na laganu vatru. Dok se topi, dodaju se so i brašno kako bi se formirala homogena masa. Neprekidno se meša drvenom varjačom sve dok se mast ne odvoji i ne počne da pliva po površini", dodaje se na sajtu.
Belmuž se obično služi kao predjelo sa kiselim mlekom i seckanim povrćem. Ako je sir koji se koristi za pripremu već slan, nema potrebe da dodatno solite jelo. Belmuž tradicionalno pripremaju muškarci jer ga treba stalno mešati dok se kuva, što zahteva i trud i snagu.
Nakon belmuža na listi su se našli cacio e pepe iz Italije te gruzijski kačapuri.
U top 10 je ušla i bugarska banica sa sirom, fokača, ajaruli kačupuri, fondu i kesadilja sa sirom.
zena.blic.rs/dnevnik.rs