СПРЕМАЈУ ГА МУШКАРЦИ Српски специјалитет заузео 3. место на листи најбољих јела на свету од сира
Угледни гастрономски портал Тасте Атлас објавио је листу 100 најбољих јела са сиром, а на високом 3. месту нашао се српски специјалитет – сврљишки белмуж – са оценом 4.6 од 5. Шампионска позиција припала је популарном грчком предјелу саганаки.
Према гласовима корисника платформе Тасте Атлас, најбоље јело са сиром је грчки саганаки, на вицешампионској позицији је аргентинска проволета, а на трећем месту сврљишки белмуж.
"Белмуж је традиционално пастирско јело пореклом из источне Србије. Једноставно је и чине га само три састојка – сир, брашно и мало соли. Сир треба да буде свеж, пуномасни крављи или овчији, а брашно кукурузно или пшенично", наводи се на сајту Тасте Атлас.
Сврљишки белмуж
"Када се исече на комаде, сир се ставља у велики лонац на лагану ватру. Док се топи, додају се со и брашно како би се формирала хомогена маса. Непрекидно се меша дрвеном варјачом све док се маст не одвоји и не почне да плива по површини", додаје се на сајту.
Белмуж се обично служи као предјело са киселим млеком и сецканим поврћем. Ако је сир који се користи за припрему већ слан, нема потребе да додатно солите јело. Белмуж традиционално припремају мушкарци јер га треба стално мешати док се кува, што захтева и труд и снагу.
Након белмужа на листи су се нашли cacio e pepe из Италије те грузијски качапури.
У топ 10 је ушла и бугарска баница са сиром, фокача, ајарули качупури, фонду и кесадиља са сиром.
zena.blic.rs/dnevnik.rs