РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА АЛЕКСАНДРА МИЛАДИНОВИЋА: Нишки мерак на течин начин
„Кувати је лако”, парола је Нишлије Александра Миладиновића, чији су укусни домаћи рецепти на Инстаграм налогу под именом „Теча кува” окупили више од 96.100 пратилаца, а активан је и на Фејсбуку и Јутјубу. Кување је, како каже, његова страст, коју је спознао већ са осам година, када је прве кулинарске кораке почео да прави уз прабабу Косану и деду Душана.
Осим кулинаријама, Александар осваја пратиоце и шармантним нишким духом, а његовим пратиоцима посебно се допада то што своје рецепте не улепшава и што користи намирнице које су лако доступне. Аутор је књиге „Нишки кувар” у којој је објединио око стотину традиционалних рецепата специфичних за нишки крај, али и неких новијих. Откако постоје друштвене мреже, прича нам популарни Теча, све што је припремао у кухињи радо је делио са пријатељима на Фејсбуку, али је на наговор колегинице 2020. године страст према кувању пренео и на Инстаграм. „Тако је све почело. Прва три месеца сам слабије постављао, а скупило се 4.000-5000 пратилаца, па сам осетио обавезу да будем редовнији”, објашава Александар за „Дневников” Недељни ручак како је дошло до тога да је данас међу најпраћенијим фуд-блогерима на друштвеним мрежама.
У свом дому најчешће припрема домаћа кувана јела, а највише воли да једе пуњене паприке, гулаш, мусаку и разне пите. „Волим и месо, али не класично печење, већ спремљено на мој начин, са сосевима, умацима”, истиче аутор профила „Теча кува”. За читаоце Недељног ручка припремио је рецепт за домаћи бурек.
Бурек
500 г кора за питу
300 г пуномасног сира
100 мл јогурта
2 јајета
150 мл киселе воде
50 мл уља
Извадити коре из паковања, одвојити две са стране и ставити на дно науљене округле тепсије за бурек, а остатак не одвајати, већ тако уролане исецкати што ситније маказама. У међувремену направити фил. Најпре умутити два јајета, потом додати киселу воду, па уље. У смесу додати сир, па коре исецкане на трачице. На крају додати јогурт да не буде густо и да може лакше да се распореди у тепсији. Ставити у рерну да се пече на 180 степени на око пола сата. Када је бурек печен, док је још врућ окренути га на стабилну површину, исећи и послужити.