Recept dana: Varivo od sočiva
U pitanju je slasno jelo „na kašiku“, testeninu sa sočivom, odnosno, „pasta e ceci“, kako ovo jelo zovu u Rimu. S obzirom da u njemu nema mesa, ni namirnica životinjskog porekla, preporučuje se i veganima, i vegetarijancima.
Sastojci:
- 250 g kuvanog sočiva,
- 55 g sušene sitnije testenine po želji,
- ½ litre vruće vode,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 2 čena belog luka,
- 3 kašike koncentrata paradajza,
- so i biber po ukusu,
- svež ruzmarin za dekoraciju
Priprema:
1. U velikom loncu zagrijati maslinovo ulje, zgnječite dva čena belog luka i dinstati ga dok ne potamni.
2. Umešati potom koncentrat od paradajza, so i biber, pa dinstati oko pola minuta, uz stalno mešanje.
3. Preliti sos vrućom vodom, dodati sušenu testeninu i kuvano sočivo.
4. Dobro promešati, smanjiti temperaturu i pustiti da se termički obrađuje oko 20 minuta dok se sve sastojci ne sljube, a testenina ne skuva.
5. Varivo služiti toplo.