Рецепт дана: Вариво од сочива
У питању је сласно јело „на кашику“, тестенину са сочивом, односно, „паста е цеци“, како ово јело зову у Риму. С обзиром да у њему нема меса, ни намирница животињског порекла, препоручује се и веганима, и вегетаријанцима.
Састојци:
- 250 г куваног сочива,
- 55 г сушене ситније тестенине по жељи,
- ½ литре вруће воде,
- 2 кашике маслиновог уља,
- 2 чена белог лука,
- 3 кашике концентрата парадајза,
- со и бибер по укусу,
- свеж рузмарин за декорацију
Припрема:
1. У великом лонцу загријати маслиново уље, згњечите два чена белог лука и динстати га док не потамни.
2. Умешати потом концентрат од парадајза, со и бибер, па динстати око пола минута, уз стално мешање.
3. Прелити сос врућом водом, додати сушену тестенину и кувано сочиво.
4. Добро промешати, смањити температуру и пустити да се термички обрађује око 20 минута док се све састојци не сљубе, а тестенина не скува.
5. Вариво служити топло.