Recept dana: Čizkejk s čokoladom i lešnicima
Ako su ovi dani zbog nečega dobra vest, onda je to svakako zbog činjenice da je malo „jača“ i kaloričnija hrana ne samo dozvoljena, već se i preporučuje. Dakle, pravo vreme da se počastimo jednom sjajnom poslasticom...
Sastojci (za 12 osoba):
Za podlogu:
- šolja mlevenog keksa,
- 1/3 šolje mlevenih lešnika,
- 4 kašike žutog šećera,
- 4 kašike otopljenog putera,
- 1/2 kašičice ekstrakta vanile,
Za fil:
- 300 ml slatke pavlake,
- 170 g čokolade za kuvanje,
- 500 g svežeg ili krem sira,
- ¾ šolje šećera,
- kašika gustina,
- 2 jajeta,
- 125 ml likera od lešnika,
- malo seckanih lešnika za posipanje,
- kakao u prahu po želji
Priprema:
1. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Samleti keks, lešnike (bolje pečene) i šećer, pa u to dodati otopljen puter i vanilu.
2. Masu raspodeliti u puterom namazan pleh za čizkejk prečnika 22 centimetra (najbolje ako može da se otvori) i oblikovati, pa učvrstiti prstima ili uz pomoć kašike.
3. Malo podići ivice, pa peći desetak minuta. Pečeno ostaviti da se hladi, pa za to vreme pripremiti fil.
4. Malo smanjiti temperaturu u rerni (160 stepeni je dovoljno). Zagrejati slatku pavlaku do temperature pre ključana i preliti preko iseckane ili izlomljene čokolade.
5. Sačekati koji minut, pa pažljivo izmešati da se sva čokolada otopi i masa postane kremasta.
6. U većoj posudi mikserom umutiti krem sir postepeno mu dodajući šećer. Potom dodati gustin, pa sve promešati.
7. Uz mešanje, dodati i liker.
8. Zatim dodati jaja, jedno po jedno, mešajući između.
9. Masa će postati malo tečnija, ali to neće biti problem.
10. Na kraju usuti mešavinu od čokolade i slatke pavlake i sve dobro promešati.
11. Sipati fil na koru i peći 30 minuta. Bez otvaranje vrata od rerne, isključiti je i ostaviti kolač u rerni dodatnih pola sata.
12. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom staviti na hlađenje na nekoliko sati ili još bolje do sutra.
13. Pre serviranja izvaditi čizkejk iz obruča, pa posuti kakao prahom i seckanim pečenim lešnicima.