Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Čizkejk s čokoladom i lešnicima

01.03.2018. 10:52 10:54
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Ako su ovi dani zbog nečega dobra vest, onda je to svakako zbog činjenice da je malo „jača“ i kaloričnija hrana ne samo dozvoljena, već se i preporučuje. Dakle, pravo vreme da se počastimo jednom sjajnom poslasticom...

Sastojci (za 12 osoba):

Za podlogu:

- šolja mlevenog keksa,

- 1/3 šolje mlevenih lešnika,

- 4 kašike žutog šećera,

- 4 kašike otopljenog putera,

- 1/2 kašičice ekstrakta vanile,

Za fil:

- 300 ml slatke pavlake,

- 170 g čokolade za kuvanje,

- 500 g svežeg ili krem sira,

- ¾ šolje šećera,

- kašika gustina,

- 2 jajeta,

- 125 ml likera od lešnika,

- malo seckanih lešnika za posipanje,

- kakao u prahu po želji

Priprema:

1. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Samleti keks, lešnike (bolje pečene) i šećer, pa u to dodati otopljen puter i vanilu.

2. Masu raspodeliti u puterom namazan pleh za čizkejk prečnika  22 centimetra (najbolje ako može da se otvori) i oblikovati, pa učvrstiti prstima ili uz pomoć kašike.

3. Malo podići ivice, pa peći desetak minuta. Pečeno ostaviti da se hladi, pa za to vreme pripremiti fil.

4. Malo smanjiti temperaturu u rerni (160 stepeni je dovoljno). Zagrejati slatku pavlaku do temperature pre ključana i preliti preko iseckane ili izlomljene čokolade.

5. Sačekati koji minut, pa pažljivo izmešati da se sva čokolada otopi i masa postane kremasta.

6. U većoj posudi mikserom umutiti krem sir postepeno mu dodajući šećer. Potom dodati gustin, pa sve promešati.

7. Uz mešanje, dodati i liker.

8. Zatim dodati jaja, jedno po jedno, mešajući između.

9. Masa će postati malo tečnija, ali to neće biti problem.

10. Na kraju usuti mešavinu od čokolade i slatke pavlake i sve dobro promešati.

11. Sipati fil na koru i peći 30 minuta. Bez otvaranje vrata od rerne, isključiti je i ostaviti kolač u rerni dodatnih pola sata.

12. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom staviti na hlađenje na nekoliko sati ili još bolje do sutra.

13. Pre serviranja izvaditi čizkejk iz obruča, pa posuti kakao prahom i seckanim pečenim lešnicima.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Pašteta od čvaraka

Recept dana: Pašteta od čvaraka

19.02.2018. 15:20 15:23
Recept dana: Medena pita s orasima

Recept dana: Medena pita s orasima

20.02.2018. 17:35 17:39