Recept dana: Puslica torta
Teško da bi se moglo reći da je u pitanju poslastica koja se lako sprema. A ne, ovaj kolač podrazumeva oko dva sata posla i prilično strpljenja, ali zato rezultat prevazilazi sve ostale deserte…
Sastojci (za 6 osoba):
Za koru:
- 6 belanaca,
- 2 kašike vinskog ili jabukovog sirćeta,
- 250 g šećera
Za fil:
- 6 žumanaca,
- 6 kašika šećera,
- 2 kašike brašna ili gustina,
- 2,5 dl vrućeg mleka,
- 75 g mlevenih oraha,
- 125 g putera,
- 1 l slatke pavlake za šlag
Priprema:
Kora:
1. Belanca umutiti, postepeno povećavajući jačinu miksera. Dodati trećinu šećera i nastavite s mućenjem dok se ne dobije glatka tekstura.
2. Zatim dodati preostali šećer i mutiti dok se ne postigne glatka tekstura u kojoj ne hrska šećer, pa dodati dve kašike sirćeta i umutiti ih u masu mikserom.
3. Masu od belanaca rasporediti u papirom za pečenje prethodno obložen pleh (veličine oko 1/2 pleha od rerne). Treba da se dobije kora debljine 3-4 cm.
4. U rernu zagrejanu na 150 stepeni stavite pleh i posle 10 minuta smanjiti temperaturu na 100 stepeni i sušite kore oko sat i po vremena. Nikako ne otvarajte vrata rerne za vreme pečenja.
5. Pečena kora je dosta osetiljiva, te je treba “transportovati“ jako pažljivo.
Fil:
1. Penasto umutiti žumanca i šećer dok potpuno ne pobele i dok više ne ostane grudvica šećera, pa u tu smesu dodajte brašno/gustin i vruće mleko.
2. Kuvati na pari uz neprestano mešanje.
3. Fil ukuvati do gustine kod koje prilikom mešanja počinje da se odvaja, to jest, da se vidi dno šerpe.
4. Kad fil prestane da bude mat i postane plastično sjajan, trenutak je da se prestane s kuvanjem i skloni s vatre.
5. Dodati puter u još vruć fil i varjačom ga umešati.
6. Dobijeni fil treba na sobnoj temperaturi da bude polutečan, a u frižideru čvrst.
7. Podeliti ga u dve posude u razmeri 1/3 : 2/3, pa u manji deo dodati mlevene orahe i promešati.
8. Umutiti šlag.
9. Filovati preko kore prvo fil s orasima, pa žuti fil i onda šlag. Ako je fil previše redak (bolje to nego da je previše gust) napraviti od alu-folije obruč i obaviti tortu, nafilovati i staviti u frižider da se fil stegne.
10. I onda samo još malo strpljenja, jer se kolač jede narednog dana.