Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рецепт дана: Пуслица торта

07.01.2019. 15:21 15:28
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

Тешко да би се могло рећи да је у питању посластица која се лако спрема. А не, овај колач подразумева око два сата посла и прилично стрпљења, али зато резултат превазилази све остале десерте…

Састојци (за 6 особа):

За кору:

- 6 беланаца,

- 2 кашике винског или јабуковог сирћета,

- 250 г шећера

За фил:

- 6 жуманаца,

- 6 кашика шећера,

- 2 кашике брашна или густина,

- 2,5 дл врућег млека,

- 75 г млевених ораха,

- 125 г путера,

- 1 л слатке павлаке за шлаг

Припрема:

Кора:

1. Беланца умутити, постепено повећавајући јачину миксера. Додати трећину шећера и наставите с мућењем док се не добије глатка текстура.

2. Затим додати преостали шећер и мутити док се не постигне глатка текстура у којој не хрска шећер, па додати две кашике сирћета и умутити их у масу миксером.

3. Масу од беланаца распоредити у папиром за печење prеthodno обложен плех (величине око 1/2 плеха од рерне). Треба да се добије кора дебљине 3-4 цм.

4. У рерну загрејану на 150 степени ставите плех и после 10 минута смањити температуру на 100 степени и сушите коре око сат и по времена. Никако не отварајте врата рерне за време печења.

5. Печена кора је доста осетиљива, те је треба “транспортовати“ јако пажљиво.

Фил:

1. Пенасто умутити жуманца и шећер док потпуно не побеле и док више не остане грудвица шећера, па у ту смесу додајте брашно/густин и вруће млеко.

2. Кувати на пари уз непрестано мешање.

3. Фил укувати до густине код које приликом мешања почиње да се одваја, то јест, да се види дно шерпе.

4. Кад фил престане да буде мат и постане пластично сјајан, тренутак је да се престане с кувањем и склони с ватре.

5. Додати путер у још врућ фил и варјачом га умешати.

6. Добијени фил треба на собној температури да буде полутечан, а у фрижидеру чврст.

7. Поделити га у две посуде у размери 1/3 : 2/3, па у мањи део додати млевене орахе и промешати.

8. Умутити шлаг.

9. Филовати преко коре прво фил с орасима, па жути фил и онда шлаг. Ако је фил превише редак (боље то него да је превише густ) направити од алу-фолије обруч и обавити торту, нафиловати и ставити у фрижидер да се фил стегне.

10. И онда само још мало стрпљења, јер се колач једе наредног дана.

Пише:
Пошаљите коментар
Рецепт дана: Руска салата

Рецепт дана: Руска салата

28.12.2018. 19:45 19:49
Рецепт дана: Пилеће ролнице

Рецепт дана: Пилеће ролнице

25.12.2018. 16:58 17:05