Recept dana: Pileći bataci u marinadi
Teško da bi neko (osim ako nije vegetarijanac) odbio fino pečeni pileći batak. A još ako se tome doda da je ovo meso kao stvoreno za milion pođednako ukusnih kombinacija, logično je da se često nađe na meniju svake domaćice.
Sastojci:
- 4 pileća bataka sa karabatakom,
- 100 ml ulja,
- 1 kašika suvog začina,
- 3 kašike soja sosa,
- 1 kašika senfa,
- 1 kašičica mlevene crvene paprike,
- peršunov list, bosiljak, ruzmarin,
- bibera i soli po ukusu
Priprema:
1. Batake razdvojiti ili ostaviti u komadu, po želji.
2. Pomešati sve sastojke za marinadu, pa svaki batak utrljati i ostaviti u posudi u kojoj je pravljena marinada.
3. Meso ostaviti u marinadi nekih sat vremena.
4. Uključiti rernu na 200 stepeni i pripremiti vatrostalnu posudu sa poklopcem.
5. Poređati batake, preliti preostalom marinadom, doliti pola čaše vode, poklopiti i staviti da se peče.
6. Posle sat vremena, batake okrenuti. Ponovo ih okrenuti za nekih pola sata, a zatim otklopiti i zapeći.