Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Kraljevska gibanica

24.01.2018. 15:06 15:12
Piše:
Foto: pixabay.com

Malo je onih koji ne vole gibanicu. Još kad se napravi po kraljevskoj recepturi... Neodoljivo do poslednjeg zalogaja.

Sastojci:

- 500 g kora za pitu,

- 400 g sira,

- 250 g mladog kajmaka,

- malo mleka,

- 4 jajeta,

- čapa kiselog mleka,

- 50 g putera,

- soli po ukusu

Priprema:

1. Umutiti dobro jaja viljuškom, pa dodati kiselo mleko, drobljeni sir i kajmak.

2. Sve dobro sjediniti, pa dodati malo mleka, koliko da smesa bude ređa i potom posoliti po ukusu.

3. Otopiti puter, pa njime namazati tepsiju i zatim staviti kore sa svake strane tepsije -  pola da bude unutra, a polovina kore da bude spolja, jer će se tim polovinama na kraju sve prekriti.

4. Potom sipati fil kašikom, oko 3 kašike, pa uzeti koru i zgužvati je tako da stane od ivice do ivice tepsije.

5. Poprskati otopljenim puterom kore, pa opet staviti fil. I tako dok se ne potroše kore i fil.

6. Premazati poslednju koru filom i puterom, pa prekriti onim polovinama koje su ostale da vise sa strane.

7. Sve fino „ušuškati“ i staviti odozgo fil i puter.

8. Peći gibanicu na 180 stepeni oko 35-40 minuta, u zavisnosti od rerne. 

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Punjene paprike iz rerne

Recept dana: Punjene paprike iz rerne

20.01.2018. 11:25 11:28
Recept dana: Kiseli kupus s krompirom

Recept dana: Kiseli kupus s krompirom

17.01.2018. 10:27 10:31