Recept dana: Kraljevska gibanica
Malo je onih koji ne vole gibanicu. Još kad se napravi po kraljevskoj recepturi... Neodoljivo do poslednjeg zalogaja.
Sastojci:
- 500 g kora za pitu,
- 400 g sira,
- 250 g mladog kajmaka,
- malo mleka,
- 4 jajeta,
- čapa kiselog mleka,
- 50 g putera,
- soli po ukusu
Priprema:
1. Umutiti dobro jaja viljuškom, pa dodati kiselo mleko, drobljeni sir i kajmak.
2. Sve dobro sjediniti, pa dodati malo mleka, koliko da smesa bude ređa i potom posoliti po ukusu.
3. Otopiti puter, pa njime namazati tepsiju i zatim staviti kore sa svake strane tepsije - pola da bude unutra, a polovina kore da bude spolja, jer će se tim polovinama na kraju sve prekriti.
4. Potom sipati fil kašikom, oko 3 kašike, pa uzeti koru i zgužvati je tako da stane od ivice do ivice tepsije.
5. Poprskati otopljenim puterom kore, pa opet staviti fil. I tako dok se ne potroše kore i fil.
6. Premazati poslednju koru filom i puterom, pa prekriti onim polovinama koje su ostale da vise sa strane.
7. Sve fino „ušuškati“ i staviti odozgo fil i puter.
8. Peći gibanicu na 180 stepeni oko 35-40 minuta, u zavisnosti od rerne.