Рецепт дана: Краљевска гибаница
Мало је оних који не воле гибаницу. Још кад се направи по краљевској рецептури... Неодољиво до последњег залогаја.
Састојци:
- 500 г кора за питу,
- 400 г сира,
- 250 г младог кајмака,
- мало млека,
- 4 јајета,
- чапа киселог млека,
- 50 г путера,
- соли по укусу
Припрема:
1. Умутити добро јаја виљушком, па додати кисело млеко, дробљени сир и кајмак.
2. Све добро сјединити, па додати мало млека, колико да смеса буде ређа и потом посолити по укусу.
3. Отопити путер, па њиме намазати тепсију и затим ставити коре са сваке стране тепсије - пола да буде унутра, а половина коре да буде споља, јер ће се тим половинама на крају све прекрити.
4. Потом сипати фил кашиком, око 3 кашике, па узети кору и згужвати је тако да стане од ивице до ивице тепсије.
5. Попрскати отопљеним путером коре, па опет ставити фил. И тако док се не потроше коре и фил.
6. Премазати последњу кору филом и путером, па прекрити оним половинама које су остале да висе са стране.
7. Све фино „ушушкати“ и ставити одозго фил и путер.
8. Пећи гибаницу на 180 степени око 35-40 минута, у зависности од рерне.