Recept dana: Kiseli kupus s krompirom
Ako se za neku namirnicu može reći da je zimska, onda je to bez svake sumnje kiseli kupus. Podvarak ili sarma neka su od omiljenih zimskih jela, a ovog puta donosimo još jednu super kaloričnu i pritom ukusnu kombinaciju.
Sastojci:
- manja glavica kiselog kupusa,
- 3 veća krompira,
- 2 lovorova lista,
- veća glavica crnog luka,
- kašika mešavine začina,
- 3 čena belog luka,
- 1/2 dl ulja,
- kašika aleve paprike,
- kašičica kima,
- biber i ljuta paprika po ukusu
Priprema:
1. U manju šerpicu sipati ulje, kim i biber, pa pržiti na slabijoj vatri dok zrna kima ne počnu da pucaju.
2. Dodati potom alevu papriku, pržiti je nekoliko sekundi, pa sipati šolju vode i ostale začine.
3. Kupus i krompir iseći na komade željene veličine, a crni i beli luk što sitnije.
4. Na dno lonca staviti kiseli kupus, potom krompir, crni i beli luk i na kraju ponovo kupus.
5. Preliti mešavinom začina i ulja, pa dodati još jednu šolju vode.
6. Kupus s krompirom kuvati oko pola sata u ekspres loncu. Ukoliko ih kuvate u običnom loncu, povremeno dolivati još vode kako bi se sve lepo skuvalo. Na kraju otklopiti lonac i kuvati dok voda skoro skroz ne ispari.