Рецепт дана: Кисели купус с кромпиром
Ако се за неку намирницу може рећи да је зимска, онда је то без сваке сумње кисели купус. Подварак или сарма нека су од омиљених зимских јела, а овог пута доносимо још једну супер калоричну и притом укусну комбинацију.
Састојци:
- мања главица киселог купуса,
- 3 већа кромпира,
- 2 ловорова листа,
- већа главица црног лука,
- кашика мешавине зачина,
- 3 чена белог лука,
- 1/2 дл уља,
- кашика алеве паприке,
- кашичица кима,
- бибер и љута паприка по укусу
Припрема:
1. У мању шерпицу сипати уље, ким и бибер, па пржити на слабијој ватри док зрна кима не почну да пуцају.
2. Додати потом алеву паприку, пржити је неколико секунди, па сипати шољу воде и остале зачине.
3. Купус и кромпир исећи на комаде жељене величине, а црни и бели лук што ситније.
4. На дно лонца ставити кисели купус, потом кромпир, црни и бели лук и на крају поново купус.
5. Прелити мешавином зачина и уља, па додати још једну шољу воде.
6. Купус с кромпиром кувати око пола сата у експрес лонцу. Уколико их кувате у обичном лонцу, повремено доливати још воде како би се све лепо скувало. На крају отклопити лонац и кувати док вода скоро скроз не испари.