Recept dana: Domaće krofne
Jedna od omiljenih poslastica kako starijih, tako i mlažih generacija. A kako i ne bi bila, kad je tako savršeno hrskava spolja, a mekana i vazdušasta iznutra...
Sastojci (za oko 60 krofni):
- 2 kvasca,
- 3 jajeta,
- 2 kg brašna (mešano glatko i oštro),
- ¾ l mleka,
- 3 kašike šećera
Priprema:
1. U malo toplog mleka razmrviti kockice kvasca uz dodatak nešto šećera i brašna.
2. U temperirano brašno dodati razmućena jaja, narasli kvasac, šećer i mlako mleko, koliko treba da se dobije mekano testo.
3. Nauljenim rukama namazati posudu u kojoj se zamešalo testo, kako bi bez puno diranja, a posle dizanja, moglo da se istrese na radnu površinu.
4. Prekriveno testo ostaviti da se diže na toplom.
5. Naraslo testo istresti na radnu površinu, lagano rastanjiti, pa čašom ili okruglom modlom oblikovati krofne.
6. Pržiti u dubokoj posudi na zagrejanoj masti.
7. Posuti sitnim šećerom ili dodati pekmez od šljiva.