Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSNI MANASTIRSKI KOLAČ BEZ ULJA Priprema je jednostavna, a UKUS NEVEROVATAN

02.04.2024. 09:32 09:37
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Posni manastirski kolač oduševiće vas mekoćom i ukusom, a pravi se samo od voća i žitarica, bez masnoće. Zato je idealan za dane kada se posti na vodi.

Brzo se sprema i još brže jede, kažu oni koji su ga probali.

Potrebno je

500 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

100 g šećera

200 g seckanih oraha

200 g urmi

200g suvog grožđa

5 kašika džema od kajsija

sok od 1 pomorandže

1 kašičica cimeta

5 dcl mlake vode

4 kašike džema od kajsija

Suvo grožđe uvaljajte u brašno, protresite kroz prste da otpadne višak. Urmama izvadite koštice, iseckajte ih, uvaljajte ih u brašno, protresite među prstima i odložite sa strane. Iseckajte orahe. Pomešajte prosejano brašno sa praškom za pecivo i soda bikarbonom, dodajte šećer, seckane orahe, urme, suvo grožđe i cimet. Uspite ceđeni sok od pomorandže i dodajte džem od kajsija koji ste pomešali sa 100 ml mlake vode, da se malo proredi. Malo po malo dodajte ostatak mlake vode, uz mešanje varjačom.

Pleh obložite papirom za pečenje i sipajte smesu. Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom koji ste pomešali sa 50 ml mlake vode, pa ga vratite u rernu na još 10 minuta.

Po želji pečen kolač pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.

Piše:
Pošaljite komentar
POSNO, BRZO I LAKO SE PRAVI Pita-torta sa višnjama obara izgledom, a UKUS je neverovatan (VIDEO)

POSNO, BRZO I LAKO SE PRAVI Pita-torta sa višnjama obara izgledom, a UKUS je neverovatan (VIDEO)

30.03.2024. 10:09 10:27