ПОСНИ МАНАСТИРСКИ КОЛАЧ БЕЗ УЉА Припрема је једноставна, а УКУС НЕВЕРОВАТАН
Посни манастирски колач одушевиће вас мекоћом и укусом, а прави се само од воћа и житарица, без масноће. Зато је идеалан за дане када се пости на води.
Брзо се спрема и још брже једе, кажу они који су га пробали.
Потребно је
500 г брашна
1 кашичица прашка за пециво
1 кашичица соде бикарбоне
100 г шећера
200 г сецканих ораха
200 г урми
200г сувог грожђа
5 кашика џема од кајсија
сок од 1 поморанџе
1 кашичица цимета
5 дцл млаке воде
4 кашике џема од кајсија
Суво грожђе уваљајте у брашно, протресите кроз прсте да отпадне вишак. Урмама извадите коштице, исецкајте их, уваљајте их у брашно, протресите међу прстима и одложите са стране. Исецкајте орахе. Помешајте просејано брашно са прашком за пециво и сода бикарбоном, додајте шећер, сецкане орахе, урме, суво грожђе и цимет. Успите цеђени сок од поморанџе и додајте џем од кајсија који сте помешали са 100 мл млаке воде, да се мало прореди. Мало по мало додајте остатак млаке воде, уз мешање варјачом.
Плех обложите папиром за печење и сипајте смесу. Пеците око 30 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Извадите колач из рерне и премажите га џемом који сте помешали са 50 мл млаке воде, па га вратите у рерну на још 10 минута.
По жељи печен колач поспите шећером у праху или млевеним орасима.