OVO JE UKUSNIJE OD LEDENIH KOCKI Kolač za koji se ne pali rerna, a cela tepsija košta 500 dinara!
Ovaj kolač neodoljivo podseća na ledene kocke, a mnogi kažu – još je i bolji!
Donosimo recept za najkremastiji kolač koji ste probali, a ne morate ni paliti rernu. Radi se o poslastici od griza i bele čokolade na podlozi od keksa koja ima sve predispozicije da postane jedan od vaših najdražih kolača, a cela tepsija košta samo 500 dinara.
Griz kocke – sastojci:
125 grama petit keksa
1 litar mleka
200 grama griza
180 grama šećera
130 grama maslaca
50 grama bele čokolade
šlag za ukras
po želji mleveni lešnici, bademi ili keks za ukras
Griz kocke – priprema:
Petit kekse umakati u malo mleka i poređati na pleh dimenzija 20 puta 30 centimetara obložen folijom ili pek papirom.
Odvojiti malo mleka od litra i pomešati s grizom i šećerom, a ostatak mleka staviti na vatru da zavrije.
U uzavrelo mleko umešati smesu s grizom te lagano kuvati dok se ne zgusne kao puding.
U vreli krem dodati belu čokoladu, promešati, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
Umutiti maslac i postepeno mu dodavati ohlađen krem. Krem istresti u kalup na petit keks.
Po želji umutiti jedan šlag ili 200 mililitara pavlake za šlag i premazati kolač.
Dodatno kolač možete posuti mlevenim lešnicima, orasima, bademima ili mlevenim keksom.
Dobro ohladiti, najbolje preko noći.