ZDRAVA DOMAĆA HRANA POSTAJE IMPERATIV Kisela i slatka zimnica pun pogodak
ZRENJANIN: Pre tri godine registrovali su poljoprivredno gazdinstvo, a ove su Večanski počeli da prerađuju povrće iz svog povrtnjaka i plastenika.
U posao je uključena gotovo kompletna porodica, ideje su se pokazale kao vrlo dobre, pa je u planu i proširenje proizvodnje.
- Poljoprivredna proizvodnja je u našoj porodici tradicija, njome se bavio moj deda, pa otac i, evo, sada i ja. Sami proizvodimo dosta toga, a ono što nam nedostaje dokupimo od poznatih proizvođača. Uglavnom smo orijentisani na plasteničku proizvodnju, jer klimatske promene proizvodnju na polju, pod otvorenim nebom, učinile su visokorizičnom i besmislenom - priča 36-godišnji Nenad Večanski.
Ove godine prvi put su počeli sa preradom povrća i voća u kiselu i slatku zimnicu što se, kako kaže naš sagovornik, pokazalo kao pun pogodak.
- Pravimo tradicionalnu kiselu zimnicu - turšiju, kisele krastavce, cveklu, kiselu papriku... Posebno smo ponosni na pečeni zeleni paradajz sa belim lukom i ljutim papričicama, koji nam kupci uvek traže. Tu su i kompot od dunja, slatko od dunja i kitnikez - ističe Nenad i dodaje da je za zimnicu zadužena mama Zlata.
Na nedavno održanom „Noćnom bazaru” u Zrenjaninu, kupci su bili oduševljeni pihtijama iz domaće kuhinje.
- Napravili smo petnaestak porcija pihtija. Mogli smo imati i tri puta više i sve bismo prodali. Imam utisak da se ljudi vraćaju domaćim proizvodima i tradicionalnim ukusima - dodaje naš sagovornik.
Večanski su kupili kuću u Aradcu, koju trenutno sređuju, jer planiraju da od proleća žive u ovom selu nadomak Zrenjanina.
- Planiramo da gajimo patke, guske, domaće kokoške. Zdrava hrana je danas imperativ. Imamo kćerkicu Dunju, čekamo još jednu bebu, i proizvodićemo hranu kako za nas tako i za prodaju - objašnjava Nenad.
A ko voli dobar domaći zalogaj, Večanske može pronaći na pijaci u zrenjaninskom naselju Bagljaš.
Ž. Balaban