Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZDRAVA DOMAĆA HRANA POSTAJE IMPERATIV Kisela i slatka zimnica pun pogodak

26.11.2024. 09:18 09:24
породица
Foto: Ž. Balaban

ZRENJANIN: Pre tri godine registrovali su poljoprivredno gazdinstvo, a ove su Večanski počeli da prerađuju povrće iz svog povrtnjaka i plastenika.

 U posao je uključena gotovo kompletna porodica, ideje su se pokazale kao vrlo dobre, pa je u planu i proširenje proizvodnje.

- Poljoprivredna proizvodnja je u našoj porodici tradicija, njome se bavio moj deda, pa otac i, evo, sada i ja. Sami proizvodimo dosta toga, a ono što nam nedostaje dokupimo od poznatih proizvođača. Uglavnom smo orijentisani na plasteničku proizvodnju, jer klimatske promene proizvodnju na polju, pod otvorenim nebom, učinile su visokorizičnom i besmislenom - priča 36-godišnji Nenad Večanski.

Ove godine prvi put su počeli sa preradom povrća i voća u kiselu i slatku zimnicu što se, kako kaže naš sagovornik, pokazalo kao pun pogodak.

- Pravimo tradicionalnu kiselu zimnicu - turšiju, kisele krastavce, cveklu, kiselu papriku... Posebno smo ponosni na pečeni zeleni paradajz sa belim lukom i ljutim papričicama, koji nam kupci uvek traže. Tu su i kompot od dunja, slatko od dunja i kitnikez - ističe Nenad i dodaje da je za zimnicu zadužena mama Zlata.

Зимница
Foto: Ž. Balaban

 

Na nedavno održanom „Noćnom bazaru” u Zrenjaninu, kupci su bili oduševljeni pihtijama iz domaće kuhinje.

- Napravili smo petnaestak porcija pihtija. Mogli smo imati i tri puta više i sve bismo prodali. Imam utisak da se ljudi vraćaju domaćim proizvodima i tradicionalnim ukusima - dodaje naš sagovornik.

Večanski su kupili kuću u Aradcu, koju trenutno sređuju, jer planiraju da od proleća žive u ovom selu nadomak Zrenjanina.

- Planiramo da gajimo patke, guske, domaće kokoške. Zdrava hrana je danas imperativ. Imamo kćerkicu Dunju, čekamo još jednu bebu, i proizvodićemo hranu kako za nas tako i za prodaju - objašnjava Nenad.

A ko voli dobar domaći zalogaj, Večanske može pronaći na pijaci u zrenjaninskom naselju Bagljaš.

Ž. Balaban

Izvor:
Dnevnik.rs
Pošaljite komentar