OVAJ TIRAMISU NIJE KAO OSTALI! Ovo je pravi prolećni DESERT koji izgleda kao iz najboljih poslastičarnica
Prolećni tiramisu sa bobičastim voćem je lagan, penast i lako se pravi.
Sastojci:
Za sirup od jagoda:
• 450 g smrznutih jagoda (ne sveže)
• 1 srednji limun
• 120 ml šećerne vode
• 2 kašike likera od kafe
Za krem:
• 360 g šećera u prahu
• 230 g hladnog krem sira
• 230 g hladnog maskarpone sira
• 420 ml hladne slatke pavlake
• 1 kašičica vanilinog ekstrakta
• 1/2 kašičice ekstrakta badema
• 1/8 kašičice soli
Za ukrašavanje i sastavljanje tiramisua:
• 240 g svežih kupina
• 480 g svežih borovnica
• 240 g svežih malina
• 45 piškota
Recept za prolećni tiramisu:
Kako biste napravili tiramisu, prvo napravite sirup od jagoda. Stavite smrznute jagode u sitno sito postavljeno iznad posude dok se ne odmrznu. Pritisnite ih lopaticom da istisnete što je moguće više soka. Iscedite sok od 1 srednjeg limuna direktno u posudu (oko 2 supene kašike). Dodajte šećernu vodicu i 2 kašike likera od kafe i promešajte da se sjedini. Ostružite čvrste delove jagoda u drugu posudu i sačuvajte za sastavljanje kolača.
Potom napravite krem tako što ćete da stavite šećer u prahu i hladni krem sir u posudu. Mutite mikserom na maloj brzini dok se ne sjedini i ne postane glatko, oko 30 sekundi. Dodajte hladni maskarpone sir i mikserom i mutite dok ne postane glatko, oko 1 minut.
Dok je mikser i dalje na maloj brzini, polako sipajte hladnu slatku pavlaku i mutite dok ne postane glatka, oko 40 sekundi. Dodajte 1 kašičicu vanilinogekstrakta, 1/2 kašičice ekstrakta badema i 1/8 kašičice soli.
Mutite mikserom na maloj brzini i postepeno povećavajte do visoke. Mutite dok se ne formira čvrst sneg, 2 do 3 minuta. Nakon toga počnite da sastavljate tiramisu. Pomešajte kupine, borovnice i maline sa jagodama koje ste odvojili. U tepsiju počnite da ređate piškote koje ste natopili u sirup od jagoda. Čvrsto ih spojite, sve dok dno posude za pečenje ne bude pokriveno u jednom sloju, sa oko 20 piškota.
Prebacite polovinu krema preko piškota i rasporedite u ravnomeran sloj. Prelijte pomešanim bobičastim voćem i rasporedite u ravnomeran sloj. Ponovite sa drugim slojem natopljenih piškota. Prelijte preostalim kremom i zagladite vrh sa ofset lopaticom. Pokrijte i stavite u frižider najmanje 12 ili do 24 sata. Pre serviranja ukrasite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i tiramisu kuglice koje se tope u ustima.
Saveti za čuvanje:
Jagode se mogu odmrznuti i procediti do 1 dan unapred. Sirup se može napraviti do 1 dan unapred i čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Ostaci tiramisua mogu se čuvati u frižideru do 3 dana. Ostaci sirupa mogu da se čuvaju u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do 2 nedelje.