Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAJ TIRAMISU NIJE KAO OSTALI! Ovo je pravi prolećni DESERT koji izgleda kao iz najboljih poslastičarnica

10.04.2025. 16:59 17:06
Piše:
Izvor:
stvar ukusa.mondo/Dnevnik
тирамису
Foto: freepik, ilustracija

Prolećni tiramisu sa bobičastim voćem je lagan, penast i lako se pravi.

Sastojci:

Za sirup od jagoda:

•           450 g smrznutih jagoda (ne sveže)

•           1 srednji limun

•           120 ml šećerne vode

•           2 kašike likera od kafe

Za krem:

•           360 g šećera u prahu

•           230 g hladnog krem sira

•           230 g hladnog maskarpone sira

•           420 ml hladne slatke pavlake

•           1 kašičica vanilinog ekstrakta

•           1/2 kašičice ekstrakta badema

•           1/8 kašičice soli

Za ukrašavanje i sastavljanje tiramisua:

тирамису
Foto: freepik, ilustracija

•           240 g svežih kupina

•           480 g svežih borovnica

•           240 g svežih malina

•           45 piškota

Recept za prolećni tiramisu:

Kako biste napravili tiramisu, prvo napravite sirup od jagoda. Stavite smrznute jagode u sitno sito postavljeno iznad posude dok se ne odmrznu. Pritisnite ih lopaticom da istisnete što je moguće više soka. Iscedite sok od 1 srednjeg limuna direktno u posudu (oko 2 supene kašike). Dodajte šećernu vodicu i 2 kašike likera od kafe i promešajte da se sjedini. Ostružite čvrste delove jagoda u drugu posudu i sačuvajte za sastavljanje kolača.

Potom napravite krem tako što ćete da stavite šećer u prahu i hladni krem sir u posudu. Mutite mikserom na maloj brzini dok se ne sjedini i ne postane glatko, oko 30 sekundi. Dodajte hladni maskarpone sir i mikserom i mutite dok ne postane glatko, oko 1 minut.

Dok je mikser i dalje na maloj brzini, polako sipajte hladnu slatku pavlaku i mutite dok ne postane glatka, oko 40 sekundi. Dodajte 1 kašičicu vanilinogekstrakta, 1/2 kašičice ekstrakta badema i 1/8 kašičice soli.

Mutite mikserom na maloj brzini i postepeno povećavajte do visoke. Mutite dok se ne formira čvrst sneg, 2 do 3 minuta. Nakon toga počnite da sastavljate tiramisu. Pomešajte kupine, borovnice i maline sa jagodama koje ste odvojili. U tepsiju počnite da ređate piškote koje ste natopili u sirup od jagoda. Čvrsto ih spojite, sve dok dno posude za pečenje ne bude pokriveno u jednom sloju, sa oko 20 piškota.

Prebacite polovinu krema preko piškota i rasporedite u ravnomeran sloj. Prelijte pomešanim bobičastim voćem i rasporedite u ravnomeran sloj. Ponovite sa drugim slojem natopljenih piškota. Prelijte preostalim kremom i zagladite vrh sa ofset lopaticom. Pokrijte i stavite u frižider najmanje 12 ili do 24 sata. Pre serviranja ukrasite i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i tiramisu kuglice koje se tope u ustima.

 

Saveti za čuvanje:

Jagode se mogu odmrznuti i procediti do 1 dan unapred. Sirup se može napraviti do 1 dan unapred i čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi. Ostaci tiramisua mogu se čuvati u frižideru do 3 dana. Ostaci sirupa mogu da se čuvaju u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do 2 nedelje.

Izvor:
stvar ukusa.mondo/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar