light rain
21°C
15.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАЈ ТИРАМИСУ НИЈЕ КАО ОСТАЛИ! Ово је прави пролећни ДЕСЕРТ који изгледа као из најбољих посластичарница

10.04.2025. 16:59 17:06
Пише:
Извор:
ствар укуса.мондо/Дневник
тирамису
Фото: freepik, ilustracija

Пролећни тирамису са бобичастим воћем је лаган, пенаст и лако се прави.

Састојци:

За сируп од јагода:

•           450 г смрзнутих јагода (не свеже)

•           1 средњи лимун

•           120 мл шећерне воде

•           2 кашике ликера од кафе

За крем:

•           360 г шећера у праху

•           230 г хладног крем сира

•           230 г хладног маскарпоне сира

•           420 мл хладне слатке павлаке

•           1 кашичица ванилиног екстракта

•           1/2 кашичице екстракта бадема

•           1/8 кашичице соли

За украшавање и састављање тирамисуа:

тирамису
Фото: freepik, ilustracija

•           240 г свежих купина

•           480 г свежих боровница

•           240 г свежих малина

•           45 пишкота

Рецепт за пролећни тирамису:

Како бисте направили тирамису, прво направите сируп од јагода. Ставите смрзнуте јагоде у ситно сито постављено изнад посуде док се не одмрзну. Притисните их лопатицом да истиснете што је могуćе више сока. Исцедите сок од 1 средњег лимуна директно у посуду (око 2 супене кашике). Додајте шећерну водицу и 2 кашике ликера од кафе и промешајте да се сједини. Остружите чврсте делове јагода у другу посуду и сачувајте за састављање колача.

Потом направите крем тако што ћете да ставите шећер у праху и хладни крем сир у посуду. Мутите миксером на малој брзини док се не сједини и не постане глатко, око 30 секунди. Додајте хладни маскарпоне сир и миксером и мутите док не постане глатко, око 1 минут.

Док је миксер и даље на малој брзини, полако сипајте хладну слатку павлаку и мутите док не постане глатка, око 40 секунди. Додајте 1 кашичицу ванилиногекстракта, 1/2 кашичице екстракта бадема и 1/8 кашичице соли.

Мутите миксером на малој брзини и постепено повеćавајте до високе. Мутите док се не формира чврст снег, 2 до 3 минута. Након тога почните да састављате тирамису. Помешајте купине, боровнице и малине са јагодама које сте одвојили. У тепсију почните да ређате пишкоте које сте натопили у сируп од јагода. Чврсто их спојите, све док дно посуде за печење не буде покривено у једном слоју, са око 20 пишкота.

Пребаците половину крема преко пишкота и распоредите у равномеран слој. Прелијте помешаним бобичастим воћем и распоредите у равномеран слој. Поновите са другим слојем натопљених пишкота. Прелијте преосталим кремом и загладите врх са офсет лопатицом. Покријте и ставите у фрижидер најмање 12 или до 24 сата. Пре сервирања украсите и уживајте. Можда ћете желети да направите и тирамису куглице које се топе у устима.

 

Савети за чување:

Јагоде се могу одмрзнути и процедити до 1 дан унапред. Сируп се може направити до 1 дан унапред и чувати у фрижидеру у херметички затвореној посуди. Остаци тирамисуа могу се чувати у фрижидеру до 3 дана. Остаци сирупа могу да се чувају у фрижидеру у херметички затвореној посуди до 2 недеље.

Извор:
ствар укуса.мондо/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар