ОВАЈ ТИРАМИСУ НИЈЕ КАО ОСТАЛИ! Ово је прави пролећни ДЕСЕРТ који изгледа као из најбољих посластичарница
Пролећни тирамису са бобичастим воћем је лаган, пенаст и лако се прави.
Састојци:
За сируп од јагода:
• 450 г смрзнутих јагода (не свеже)
• 1 средњи лимун
• 120 мл шећерне воде
• 2 кашике ликера од кафе
За крем:
• 360 г шећера у праху
• 230 г хладног крем сира
• 230 г хладног маскарпоне сира
• 420 мл хладне слатке павлаке
• 1 кашичица ванилиног екстракта
• 1/2 кашичице екстракта бадема
• 1/8 кашичице соли
За украшавање и састављање тирамисуа:
• 240 г свежих купина
• 480 г свежих боровница
• 240 г свежих малина
• 45 пишкота
Рецепт за пролећни тирамису:
Како бисте направили тирамису, прво направите сируп од јагода. Ставите смрзнуте јагоде у ситно сито постављено изнад посуде док се не одмрзну. Притисните их лопатицом да истиснете што је могуćе више сока. Исцедите сок од 1 средњег лимуна директно у посуду (око 2 супене кашике). Додајте шећерну водицу и 2 кашике ликера од кафе и промешајте да се сједини. Остружите чврсте делове јагода у другу посуду и сачувајте за састављање колача.
Потом направите крем тако што ћете да ставите шећер у праху и хладни крем сир у посуду. Мутите миксером на малој брзини док се не сједини и не постане глатко, око 30 секунди. Додајте хладни маскарпоне сир и миксером и мутите док не постане глатко, око 1 минут.
Док је миксер и даље на малој брзини, полако сипајте хладну слатку павлаку и мутите док не постане глатка, око 40 секунди. Додајте 1 кашичицу ванилиногекстракта, 1/2 кашичице екстракта бадема и 1/8 кашичице соли.
Мутите миксером на малој брзини и постепено повеćавајте до високе. Мутите док се не формира чврст снег, 2 до 3 минута. Након тога почните да састављате тирамису. Помешајте купине, боровнице и малине са јагодама које сте одвојили. У тепсију почните да ређате пишкоте које сте натопили у сируп од јагода. Чврсто их спојите, све док дно посуде за печење не буде покривено у једном слоју, са око 20 пишкота.
Пребаците половину крема преко пишкота и распоредите у равномеран слој. Прелијте помешаним бобичастим воћем и распоредите у равномеран слој. Поновите са другим слојем натопљених пишкота. Прелијте преосталим кремом и загладите врх са офсет лопатицом. Покријте и ставите у фрижидер најмање 12 или до 24 сата. Пре сервирања украсите и уживајте. Можда ћете желети да направите и тирамису куглице које се топе у устима.
Савети за чување:
Јагоде се могу одмрзнути и процедити до 1 дан унапред. Сируп се може направити до 1 дан унапред и чувати у фрижидеру у херметички затвореној посуди. Остаци тирамисуа могу се чувати у фрижидеру до 3 дана. Остаци сирупа могу да се чувају у фрижидеру у херметички затвореној посуди до 2 недеље.