NEODOLJIVA DOMAĆA PITA SA SIROM FUD-BLOGERKE KATARINE VOJINOVIĆ: Ne potcenjujte važne porodične rituale
Fud-blogerka Katarina Vojinović na svom Instagram profilu „kuvajte_sa_kacom”, koji broji skoro 55 hiljada pratilaca, objavljuje raznolike recepte za ukusne poslastice, ali i neodoljiva slana jela.
Još od malena je, kako nam kaže, bila zaljubljena u hranu i neprestano je tragala za novim ukusima.
– Često sam čitala kulinarske magazine i gledala razne emisije o kuvanju. Ali, kada sam bila student, počela sam da kuvam svakodnevna jela, poput graška, boranije, pasulja, musake, raznih čorbi… Svaki put kada bih neko jelo pravila prvi put maksimalno bih se posvećivala i uživala u svakom procesu spremanja – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Katarina Vojinović i otkriva kako je došla na ideju da umeće u kuhinji prenese i svojim pratiocima na Instagramu. – Sve je počelo tokom pandemije kada sam imala višak slobodnog vremena i počela intenzivno da kuvam. Svakodnevno sam objavljivala šta sam napravila i mnogi bi mi tražili recept. I na nagovor prijatelja i porodice je i nastao profil „kuvajte_sa_kacom”.
U razgovoru za naš list blogerka otkriva i kako ona zamišlja idealan nedeljni ručak u svom domu.
– Nedelja je stvorena za odmor, ali i uživanje, posebno u hrani koja nije svakidašnja. Nedeljni ručak znači puno, ne potcenjujte te važne porodične rituale. To je dan kad ne moramo nigde da jurimo, kada smo najopušteniji i kada možemo najviše da uživamo u vremenu provedenom sa našim najbližima – objašnjava vlasnica Instagram profila „kuvajte_sa_kacom”, te kao idealan nedeljni ručak predlaže kombinaciju piletine i pečuraka.
Katarina dodaje i da voli da eksperimentiše u kuhinji, a to najviše čini sa testom, što se i na njenom Instagram profilu može primetiti, budući da tu dominiraju recepti izrađeni od testa.
– Testo je idealno za eksperimentisanje, kakav god oblik da napravite. Uz nekoliko začina i dodataka biće to najukusnije pecivo koje ste probali – ističe Katarina.
Mlada blogerka ističe i da u svom domu najčešće priprema domaću pitu sa sirom, za koju otkriva i specijalan recept za naše čitaoce. Kako kaže, ona je odlična kao predjelo, ali i glavno jelo, te se može služiti i topla i hladna, u različitim prilikama.
V. B.
Domaća pita sa sirom
za testo:
1 kg brašna (mekog ili višenamenskog glatkog pšeničnog)
1 kašika soli
80 ml ulja
600 ml mlake vode
za fil:
300 - 400 g sira za pite
2 jajeta
1/2 kesice praška za pecivo
1 šoljica jogurta
ulje za posipanje kora
Zamesite testo od navedenih sastojaka i ostavite ga da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Premesite testo i podelite na dva dela. Oblikujte svaki deo u loptu, uvaljajte u ostatak ulja i obložite plastičnom folijom. Ostavite testo na sobnoj temperaturi bar jedan sat ili preko noći u frižideru. Ja uvek ostavljam testo preko noći u frižideru. Sledeći dan izvadite testo iz frižidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi oko pola sata ili dok ne dostigne sobnu temperaturu.
Pripremite fil tako što ćete usitnjenom siru dodati 2 jajeta, pola kesice praška za pecivo i šoljicu jogurta. Pripremite pamučni stolnjak i pospite ga brašnom. Uzmite jednu kuglicu testa i razvucite je koliko je moguće oklagijom. Ostavite ga da odmori samo tri minuta, jer će vam posle biti lakše da razvlačite testo. Razvucite testo rukama idući iz sredine prema krajevima. Kora za pitu je gotova kada postane toliko tanka da se kroz nju vidi stolnjak. Pospite filom i koru uvijajte laganim podizanjem i protresanjem. Razvučenu koru za pitu stavite u pleh i nastavite s razvlačenjem sledeće kore. Kada je pita umotana pospite je uljem i pecite na 180 stepeni oko 30 minuta.