NE VOLITE “SLINAVA” JAJA? Evo kako da REŠITE PROBLEM Jednostavno je A REZULTAT ĆE VAS ODUŠEVITI
Jaja su vrlo delikatna namirnica i svima nam je dobro poznato da mogu biti izvor zaraze - zbog toga se mnogi groze ideje da ih jedu sirova.
Toliko im je odbojna ta pomisao da ne mogu podneti ni kad im pržena jaja, kako se to popularno i poprilično zorno kaže, ostanu "slinava".
Ako se i vi ubrajate u one koje užasava nekuvano belance na jajima na oko, dobro će vam doći savet kako da tu pojavu ubuduće izbegnete. Postoje, ustvari, dve metode.
Prva uključuje korišćenje poklopca. Sve što treba da napravite jeste da poklopite tiganj poklopcem u trenutku kad su jaja napola pečena. Vrelina koja se zadržava ispod poklopca učiniće da se jaja ne peku samo odozdo, preko tiganja, već će zagrejati vazduh zarobljen ispod poklopca. Tako će se praktično skuvati i gornji sloj belanceta, koji često ostane tečan, šta god da preduzmete.
Ako možete, koristite stakleni poklopac, kako biste mogli da vidite da li je belance potpuno skuvano (lako ćete to uočiti, biće potpuno belo), a svakako je neophodno pripaziti na temperaturu ringle, kako vam jaje ne bi zagorelo sa donje strane. Najbolje je peći ga na umereno jakoj vatri.
Druga metoda je još jednostavnija, ali zahteva spretnost. Uz malo prakse lako ćete je steći. Sve što vam treba od kuhinjskih pomagala je lopatica, ona kojom obično okrećete palačinke ili prevrćete pljeskavice.
Kad je jaje skoro potpuno ispečeno, ali mu je belance još malo sirovo, pažljivo uvucite lopaticu ispod jajeta pa ga okrenite kao da je palačinka. Biće mu dovoljno samo par trenutaka u dodiru sa vrelim tiganjem da se belance zapeče, a žumance ostane tečno - ako to volite. Ako želite da se sve ispeče u potpunosti, produžite pečenje preokrenutog jajeta na otprilike minut i po.