НЕ ВОЛИТЕ “СЛИНАВА” ЈАЈА? Ево како да РЕШИТЕ ПРОБЛЕМ Једноставно је А РЕЗУЛТАТ ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ
Јаја су врло деликатна намирница и свима нам је добро познато да могу бити извор заразе - због тога се многи грозе идеје да их једу сирова.
Толико им је одбојна та помисао да не могу поднети ни кад им пржена јаја, како се то популарно и поприлично зорно каже, остану "слинава".
Ако се и ви убрајате у оне које ужасава некувано беланце на јајима на око, добро ће вам доћи савет како да ту појаву убудуће избегнете. Постоје, уствари, две методе.
Прва укључује коришћење поклопца. Све што треба да направите јесте да поклопите тигањ поклопцем у тренутку кад су јаја напола печена. Врелина која се задржава испод поклопца учиниће да се јаја не пеку само одоздо, преко тигања, већ ће загрејати ваздух заробљен испод поклопца. Тако ће се практично скувати и горњи слој беланцета, који често остане течан, шта год да предузмете.
Ако можете, користите стаклени поклопац, како бисте могли да видите да ли је беланце потпуно скувано (лако ћете то уочити, биће потпуно бело), а свакако је неопходно припазити на температуру рингле, како вам јаје не би загорело са доње стране. Најбоље је пећи га на умерено јакој ватри.
Друга метода је још једноставнија, али захтева спретност. Уз мало праксе лако ћете је стећи. Све што вам треба од кухињских помагала је лопатица, она којом обично окрећете палачинке или преврћете пљескавице.
Кад је јаје скоро потпуно испечено, али му је беланце још мало сирово, пажљиво увуците лопатицу испод јајета па га окрените као да је палачинка. Биће му довољно само пар тренутака у додиру са врелим тигањем да се беланце запече, а жуманце остане течно - ако то волите. Ако желите да се све испече у потпуности, продужите печење преокренутог јајета на отприлике минут и по.